Kenen sukunimen ottaisit avioituessasi? Amerikkalaisilla on sinulle valmis vastaus

70 prosenttia amerikkalaisista uskoo, että naisen pitää ottaa miehensä nimi avioon astuessaan. 

Kenen sukunimen ottaisit avioituessasi: pitäisitkö oman nimesi, vai vaihtaisitko kumppanisi nimeen? Jos olet nainen, amerikkalaisilla on sinulla valmis vastaus: otat miehesi nimen vaikka pakolla, Meredith Bodgas kirjoittaa Working Mother -sivustolla.

Gender Issues -lehdessä tammikuussa 2017 julkaistun tutkimuksen mukaan 70 prosenttia amerikkalaisista uskoo, että naisen pitää ottaa miehensä nimi avioon astuessaan. Järkyttävämpää on, että 50 prosenttia vastaajista toivoi lain pakottavan naisen nimenvaihtoon.

Tutkimukseen osallistuneille henkilöille kerrottiin kuvitteellisesta Carolista, joka tekee kovasti työtä saadakseen ylennyksen. Carolin mies tunsi kuormitusta, koska Carolin töiden vuoksi hän joutui tekemään enemmän kotitöitä kuin tavallisesti.

Kokeen osanottajilta kysyttiin, monta tuntia viikossa Bill-miehen täytyisi antaa Carolin työskennellä myöhään, ja olisiko Billillä tilanteessa hyvä syy hakea avioeroa.

Testissä oli kuitenkin pieni mutta: yhdelle osalle testiryhmästä kerrottiin tarinaa, jossa Carol oli ottanut Billin sukunimen. Toisessa ryhmässä hänellä oli yhdistelmänimi, ja kolmannen ryhmän tarinassa Carol oli pitänyt oman nimensä.

Nimi ”priorisoi avioliittoa ja perhettä"

Tulosten mukaan Carolin nimi ei hetkauttanut naisia tai hyvin koulutettuja miehiä. Vähemmän koulutetut miehet kuitenkin olivat sitä mieltä, että oman nimensä pitänyt Carol saisi tehdä vähemmän ylitöitä kuin miehensä nimen ottanut Carol.

Portlandin yliopiston tutkimuksen mukaan vähän koulutetut miehet pitivät oman sukunimensä pitäneitä vaimoja vähemmän omistautuneina vaimoina; miesten mukaan heiltä myös tuli odottaa enemmän kuin nimen vaihtaneilta naisilta. 

Aihetta tutkineen Emily Fitzgibbons Shaferin mukaan naisia suomitaan esimerkiksi liian kylmän tai liian "miesmäisen" käytöksen vuoksi työpaikalla; "epävaimomainen" käytös sen sijaan aiheuttaa ongelmia kotona.

Aiemmassa selvityksessä kävi ilmi, että miehen sukunimen ottamista kannattavat ihmiset uskovat, että nimenvaihdos kertoo siitä, miten nainen ”priorisoi avioliittoa ja perhettä" sen sijaan, että asettaisi itsensä etusijalle. 

Oman sukunimensä liitossaan pitänyt Bodgas on tuloksista järkyttynyt – eikä hän liene ainoa.

***

Lue myös:

    Uusimmat