Mainos

Kemijärvi ei saa lunastaa Stora-Enson sellutehdasta

Kemijärven kaupunki ei saa lunastaa Kemijärvellä toimintansa lopettanutta Stora-Enson selluloosatehdasta. Valtioneuvosto hylkäsi kaupungin hakemuksen päätöksellään. Kemijärvi voi hakea muutosta päätökseen korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Päätös oli ennen muuta juridinen. Kemijärven ilmoitus aloittaa neuvottelut työllisyyttä parantavan elinkeinotoiminnan aloittamiseksi ei ole päätöksen mukaan riittävä lunastuslain mukainen peruste lunastukselle. Kemijärvellä ei ollut näyttöä siitä, että suunnitelmat tuotannon aloittamisesta toteutuvat.

Lunastuslain mukaan lunastustoimeen ei saa ryhtyä, jos tarkoitus voidaan toteuttaa muulla tavoin. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan tämän sanamuodon mukaisesti pakkolunastus on viimeinen keino. Etusija on annettava vapaaehtoisille sopimusteitse toteutettaville toimille.

Päätöksen oikeudellista merkitystä korosti se, että Kemijärven kaupungin tarkoituksena ei ole jatkaa teollista toimintaa tehtaassa.

Liimapalkkituotannon aloitus voi viivästyä

Kemijärvi haki lunastus- ja ennakkoonhaltuunottolupaa huhtikuussa. Hakemusta täydennettiin tämän kuun puolivälissä työ- ja elinkeinoministeriön pyynnöstä. Kemijärvi esitti lunastamisen perusteeksi ennen kaikkea seutukunnan työllisyyden. Liitteenä oli kolme vuotta sitten laadittu tutkimus sellutehtaan alueellista vaikutuksesta sen 40-vuotisen historian aikana.

Päätöksessä myönnetään tutkimuksen perusteella, että sellutehtaalla on ollut myönteinen vaikutus Itä-Lapin ja etenkin Kemijärven kunnan työllisyydelle. Samoin on selvitetty, että metsien hyödyntämisellä on kiistaton arvo Kemijärven seudun kehitykselle.

Anaika Group on ilmoittanut aloittavansa liimapalkkituotannon tehtaan tiloissa. Valtioneuvosto myönsi yhtiölle kuukausi sitten kehittämisavustusta lähes 5,4 miljoonaa euroa sillä edellytyksellä, että hanke toteutuu. Jos Kemijärvi hakee muutosta päätökseen, Anaika Groupin hanke viivästynee.

Alkuvaiheessa Anaika Groupin hanke antaisi työtä 20-60 hengelle. Täydessä laajuudessaan liimapalkkitehdas työllistäisi sata henkeä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.