Kekkosen rakastettu muisteli viimeistä tapaamista presidentin kanssa: Hän ei varmastikaan tuntenut minua

22:04

Presidentti Urho Kekkosen rakkauden kohde, toimittaja Maarit Tyrkkö muisteli Studio55.fi-lähetyksessä viimeiseksi jäänyttä kohtaamista presidentin kanssa.

Maarit Tyrkkö näki Urho Kekkosen viimeisen kerran marraskuun 27. päivänä vuonna 1981.

– Tamminiemen ovet oli suljettu poliitikoilta ja muilta jo neljäs päivä syyskuuta, eli se oli paljon sen jälkeen. Silloin oli ilmestynyt Vuosisatani 1 -kirja, presidentin muistelmien ensimmäinen osa, jonka Paavo Haavikko loppujen lopuksi meidän pienistä palasista kasasi yhteen. Ajattelin, että jos saisin siihen vielä presidentin nimikirjoituksen, Tyrkkö kertoi lähetyksessä.

– Menin sinne Tamminiemeen portaat ylös ja tapasin presidentin, joka oli muuttunut. Hän ei ollut enää se entinen sama. Hän oli hoikistunut, hänellä ei ollut enää samoja ilmeitä eikä hän myöskään varmastikaan tuntenut minua. Olimme kuin kaksi ihan vierasta ihmistä.

Tyrkkö ymmärsi, ettei entiseen enää ollut paluuta.

– Työnsin sen kirjan tiiviisti takaisin laukkuuni ja huomasin, että nyt on noudatettava viimeistään sitä kehotusta, jonka Erkki Kivalo (Kekkosen yksityislääkäri) sanoi: sinun on päästettävä irti, sinun on lähdettävä elämään reippaasti omaa elämää. Ja myös presidentti itse oli valmistanut minua tähän tehtävään, irrottamaan ja lähtemään eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja