Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Keinolihaa kasvatetaan useissa laboratorioissa – kaupoissa ehkä jo muutaman vuoden päästä

Laboratoriossa tuotettu keinoliha näyttää aivan samalta kuin tavallinen liha.
Laboratoriossa tuotettu keinoliha näyttää aivan samalta kuin tavallinen liha.AP
Julkaistu 15.07.2019 06:30
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

pmakipetaja

Useat startup-yritykset kasvattavat jo lihaa laboratorioissa. Sen jälkeen kun ensimmäinen laboratoriossa kasvatettu hampurilaispihvi esiteltiin vuonna 2013, tuotantoa on yritetty käynnistää eri puolilla maailmaa.

Edelleenkin ongelmana ovat korkea hinta ja keskeneräinen tuotekehitys. Silti optimistisimmat uskovat keinolihan olevan kaupoissa jo parin vuoden päästä.

Memphis Meats on yksi niistä yrityksistä, joka kasvattaa lihaa laboratoriossa. Keinoliha kasvatetaan eläimen kantasoluista bioreaktorissa. Lopputulos näyttää broilerilta.

- Otamme soluja parhailta eläimiltä. Ruokimme niitä ravinteilla. Kun niistä kasvaa lihaa, valmistamme siitä houkuttelevia tuotteita, selittää Memphis Meatsin toimitusjohtaja Uma Valeti.

keinoliha, bioreaktori
Keinolihaa kasvatetaan soluista bioreaktorissa.AP

Keinolihaa ei tarvitse teurastaa

Keinolihayritykset uskovat, että laboratoriossa tuotettu liha kiinnostaa tehoeläintuotannon vastustajia. Lihan kasvatus laboratoriossa vähentää myös laidunmaan, veden ja rehun kulutusta.

– Ihmiset haluavat lihaa. He eivät pidä teurastamisesta, joten valmistamme lihaa, joka ei vaadi teurastamista. Tiedämme, että lihalle, jota ei tarvitse teurastaa, on olemassa isot markkinat, uskoo New Age Meatsin toimitusjohtaja Brian Spears.

Hinta ja tuotannon kasvattaminen ongelmina

Keinolihalla on myös ongelmansa. Sen tuottaminen on edelleen kallista ja tuotantomäärät ovat pieniä. Karjankasvattajatkaan eivät  ole ilahtuneita kilpailusta. Varmuutta ei ole siitäkään, innostuuko suuri yleisö keinolihasta.

– Kuinka pikkiriikkisestä lihapullasta edetään tuotantoon, josta saadaan yhtä paljon lihaa kuin yhdestä naudasta eli noin 300 kiloa? Se on todellinen haaste, muistuttaa Berkeleyn yliopiston tutkimusjohtaja Ricardo San Martin.

keinoliha, laboratorioLihan lisäksi laboratoriossa on kasvatettu myös kalaa.AP

Kalaakin voidaan kasvattaa laboratoriossa

Myös kalaa ja mereneläviä on jo onnistuttu kasvattamaan laboratoriossa.

– Meret ovat herkkä ekosysteemi ja monet kalakannat ovat romahtaneet. Kalojen ja muiden merenelävien tuootaminen laboratoriossa on parempi ratkaisu meren, planeetan ja ihmisten kannalta, vakuuttaa Finless Foodsin toimitusjohtaja Michael Selden.

Tuoreessa raportissa ennakoidaan, että vuonna 2040 jo 35 prosenttia lihankulutuksesta olisi keinolihaa.

Lisää aiheesta:

Viljellyssä lihassa on "science fiction -potentiaalia", mutta koska sitä saa Suomesta?Biotekniikkaa, sateliitteja ja proteiinia ilmasta – näin suomalaiset startup-yritykset mullistavat ruokateknologiaaKoska saadaan Suomeen? Ennennäkemätön lihatuote sai myyntiluvan: "Jauhelihapihvin valmistaminen vie kuukauden"Uusi tapa tuottaa ruokaa on kuin tieteiselokuvasta! Ravintoa ilmasta tuottava espoolaisyritys tarjoaa ratkaisua maailman ruokapulaanTässäkö ratkaisu maailman ruokaongelmiin? Suomalaisyritys valmistaa proteiinia ilmasta: ”On pakko keksiä jotain”Onko sci-fi leffojen maailma jo täällä? Espoolainen yritys valmistaa ruokaa ilmasta bakteerien ja aurinkosähkön avulla! – "Sitä voi olla lisukkeena leivässä tai jugurtissa"
RuokaTulevaisuusMaatalousUlkomaat

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen18:59
    Ruokaniksit

    Tämän helpommaksi ei valkosipulin kuoriminen enää voi mennä

  • Eilen14:15
    Asuminen

    Suomalaisten ruokailutavat syynissä: Joka neljäs syö sohvalla

  • Eilen09:34
    Ravitsemus

    Tätä arkiruokaa Hanna Partanen suosittelee: "Järkyttävän suuri määrä kuitua"

  • Eilen06:07
    Google

    Ruokareseptihaut, jotka trendasivat vuonna 2025 – haitko sinäkin?

  • ke16:45
    Ravitsemus

    Ainakin yksi seikka pastapaketin kyljestä kannattaa tarkistaa