Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koska saadaan Suomeen? Ennennäkemätön lihatuote sai myyntiluvan: "Jauhelihapihvin valmistaminen vie kuukauden"

0:36Toimittaja maistaa keinokatkarapua:"Maistuu tavalliselle dumplingille"Tältä näyttää laboratoriossa valmistettu kana. Toimittaja testaa 200 euron arvoista keinokatkarapuannosta.
Julkaistu 09.12.2020 07:47
Toimittajan kuva

Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Salla Hekkala

salla.hekkala@mtv.fi

Keinolihaa on kehitelty jo vuosikausia, mutta nyt tuote on saanut ensimmäistä kertaa myyntiluvan Singaporessa. Suomalaisasiantuntijan mukaan keinolihan saaminen Suomen markkinoille tulee kestämään vielä vuosia.

Katso yllä olevalta videolta, miltä laboratoriossa valmistettu kana näyttää. Videolla myös testataan keinokatkaravun maku.

Singapore myönsi viime viikolla luvan keinotekoisesti kasvatettujen kananuggettien myymiselle. Luvan sai amerikkalaisyritys Eat Just. Yritys kuvailee päätöstä käänteentekeväksi koko maailman elintarviketuotannon kannalta.

Keinoliha ei ole sama kuin kasviproteiinista valmistettu lihan korvike, vaan oikeaa lihaa, joka on valmistettu laboratoriossa.

Kestävyystieteen instituutin apulaisprofessori Hanna Tuomisto sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että keinolihan saaminen kaupan hyllyille on vielä vuosien päässä.

–Arvioisin että menee vähintään kymmenen vuotta, ennen kuin sitä voitaisiin ostaa kaupasta. Olen seurannut kehitystä vuodesta 2008 asti, ja koko sen ajan on sanottu, että viiden vuoden päästä tuotetta olisi saatavilla, Tuomisto sanoo.

– Alkuun soluviljeltyä lihaa tulee olemaan markkinoilla vain kalliissa ravintoloissa. Ennen kauppaan tuloa hinnan pitäisi kuitenkin olla kilpailukykyinen tavanomaisesti tuotetun lihan kanssa. Teknologiassa on myös paljon kehitettävää.

"Alkuperäiset solut otetaan vaikkapa eläimen lihaksesta, eikä eläintä tarvitse tappaa"

Tuomiston mukaan keinolihaa tuotetaan eläimen soluista. Alkuperäiset solut otetaan vaikkapa eläimen lihaksesta, eikä eläintä tarvitse tappaa. Soluja kasvatetaan ravinneliuoksessa bioreaktorissa. Lihaa siis tuotetaan eläimen ulkopuolella.

– Jauhelihapihvin valmistaminen kestää laboratoriossa noin kuukauden, kokolihapihvin tuottaminen kauemmin. K

Keinotekoisten nuggetien kutsumista käänteentekeväksi koko maailman elintarviketuotannon kannalta Tuomisto pitää liioiteltuna. 

– Elintarviketuotantoa kokonaisuudessaan tämä edistys ei ehkä ole mullistava, siinä on jonkin verran liioittelua.

– Soluviljellyn lihan tuotannon ja kehityksen kannalta tämä on merkittävä askel. Ensimmäistä kertaa maailmassa tuote hyväksyttiin myytäväksi ruoaksi.

LUE MYÖS: Teetkö näin? Tämä on takuuvarma tapa jauhelihan paistamiseen – ruskistuu täydellisesti, eikä tule vetistä mössöä

Lisää aiheesta:

Syödäänkö Suomessakin pian viljeltyä keinolihaa? Vegemessujen järjestäjä: "Sitä varmasti tulee"Viljellyssä lihassa on "science fiction -potentiaalia", mutta koska sitä saa Suomesta?Nugetteihin lisätään Suomessa nyt kanan luita täysin huomaamattomasti: "Pitäähän eläimet käyttää kokonaan ruoaksi"Uskomaton suomalaiskeksintö voi olla elintarviketeollisuuden "uusi vehnä" – ilmasta proteiinipitoista ruokaaKeinolihaa kasvatetaan useissa laboratorioissa – kaupoissa ehkä jo muutaman vuoden päästäOnko sci-fi leffojen maailma jo täällä? Espoolainen yritys valmistaa ruokaa ilmasta bakteerien ja aurinkosähkön avulla! – "Sitä voi olla lisukkeena leivässä tai jugurtissa"
MakujaTiedeRuoka

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • Eilen15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • Eilen11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • to17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja