Lauri Marjamäeltä suorasanainen linjaus – SM-liiga on yhdellä osa-alueella muita isoja sarjoja perässä

Ilves tekee 2-1 maalin 1:45
Kärppien viime kausi SM-liigassa päättyi Ilveksen Petri Kontiolan osumaan 7. puolivälieräottelun jatkoerässä.

Viime vuodet KHL:ssä valmentanut Lauri Marjamäki näkee, että SM-liiga antaa tällä hetkellä tasoitusta yhdellä merkittävällä osa-alueella muihin isoihin sarjoihin nähden.

Marjamäki operoi edellisillä neljällä kaudella KHL:ssä pelanneen Helsingin Jokereiden päävalmentajana. Hänen aikanaan KHL oli maailman toiseksi kovin kiekkosarja heti NHL:n jälkeen.

Se taas tiesi sitä, että arjen vaatimustaso oli erittäin korkealla.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Jokerit vetäytyi KHL:n pudotuspeleistä. Marjamäki puolestaan jatkoi nopeasti Ouluun, missä hän korvasi Lauri Mikkolan Kärppien päävalmentajana.

Liigassa Marjamäki lähti korjaamaan Kärppien kurssia. Oululaisjoukkue nousi lopulta säälipleijaripaikoilta kuuden parhaan joukkoon. Pudotuspeleissä matka katkesi ensimmäiselle kierrokselle, upean Ilves-sarjan päätteeksi.

Marjamäki sai kevään aikana päivityksen siitä, missä Liiga nykypäivänä menee.

– Ehdin aistia sen, että taitoa ja vauhtia riittää, mutta kamppailu- ja puolustuspelin vaste ovat hyvin kevyttä verrattuna esimerkiksi KHL:ään. Puhuimme tästä asiasta Liigan kehityspäivillä päävalmentajien ja urheilutoimenjohtajien kanssa, kun mietimme, että millaista jääkiekkoa täällä halutaan pelata, ja miten tuomarilinjan pitäisi näkyä siinä rinnalla. Tavoitteena on se, että Liigassa pystyttäisiin pelaamaan vahvemmin sekä laitojen lähellä että maalinedustalla, Marjamäki avaa MTV Urheilulle.

Marjamäki itse sai painia samojen teemojen äärellä viime keväänä Kärpissä. Realismi iski päin kasvoja puolivälieräsarjassa Ilvestä vastaan.

– Tuntui koko ajan, että olimme askeleen perässä. Ja kun häviää sekä liikkeessä että kamppailussa, niin se on aika game over. Ei auttanut kuin yrittää paikata puutteita niillä keinoilla, mitä siinä ajassa pystyi tekemään, Marjamäki pohtii jälkikäteen.

Pääkuvan video: Kärppien viime kausi SM-liigassa päättyi Ilveksen Petri Kontiolan osumaan 7. puolivälieräottelun jatkoerässä.

Marjamäen mukaan sarjamittareilla, isossa kuvassa erot tulevat selkeimmin esille jääkiekon Mestarien liigassa eli CHL:ssä.

– Aina kun joku Keski-Euroopan jengi tulee vastaan, niin tuntuu siltä, että se on kuin karvapersejoukkue. Suomalaisjoukkueet eivät meinaa oikein pärjätä kamppailussa heitä vastaan. Vauhdissa ja taidossa kyllä pärjätään, Marjamäki näkee.

Jääkiekon Liiga-kausi käynnistyy tiistaina 13. syyskuuta. C More esittää liigan kaikki ottelut suorina lähetyksinä. 

Lue myös:

    Uusimmat