Palomiehiä tarvittiin erikoistehtävässä Oulussa, kun sorsanpoikaset jäivät loukkuun viemäriin – "Jokainen elämä on arvokas, oli sitten kyseessä pikkutipu tai ihminen"

Oulun Toppilassa sadevesiviemäriin joutuneet sorsanpoikaset pääsivät palomiesten ansiosta takaisin emonsa turvaan.

Viime viikolla kerroimme pienestä hirvenvasasta, joka löydettiin henkihieverissä ojan pohjalta. Nyt se kasvaa ja voi hyvin Markku Harjun hellässä hoidossa miehen olohuoneessa. Katso video:

2:56

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen palomies Harri Minkkisen sunnuntaityövuoro sai erilaisen käänteen, kun pelastustyöntekijät kutsuttiin paikalle auttamaan pinteeseen joutuneita sorsanpoikasia.

– Pariskunta oli huomannut hätääntyneen sorsaemon, uroksen sekä poikasia. Hätääntynyt emo oli sadevesiojan ritilän edessä huudellut poikasiaan.

Kaksi poikasta oli pudonnut säleiköstä kaivoon ja jäänyt sinne jumiin. Paikalle tullut palokunta ryhtyi pelastustoimiin.

– Alueella oli kolme kaivoa ja jokaisessa roikkui äijä pää alaspäin kuuntelemassa, että mistäs se piipitys kuuluu, Minkkinen kertoo pelastusoperaation sujumisesta.

Toista tipua sai houkutella urakalla

Minkkinen kertoo, että ensimmäinen tipuista saatiin nostettua ylös pinteestä nopeasti, mutta toinen oli vaikeampi tapaus.

– Me viheltelimme ja houkuttelimme niitä tulemaan kohti haavia, jotta ne saataisiin ylös. Raskainta oli olla liikkumatta, ettei tipu säikähtäisi haavia.

Kun ensimmäinen tipu saatiin nostettua kaivosta, emo antoi sille välittömästi palautetta.

– Nostettuani sen kävin viemässä sen emolle, joka nosti heti mellakan, kun tipu ui sen luo. Emo oli varmasti helpottunut. 

Toisen poikasen houkutteluun käytettiin vartti, ennen kuin sekin saatiin turvallisesti takaisin maan kamaralle.

– Se oli vähän rantumpi tapaus ja liukas kaveri. Kun se saatiin ylös, viime hetkillä se vielä luikahti haavista kaivon vierelle ja nappasin sen talteen.

– Me mietittiin jo, että jos ei saada toista tipua pois, niin pistetään pintapelastuspuku päälle ja lähdetään ryömimään kaivoon. Mutta tällä kertaa jouduttiin sinne vain vyötärön verran.

Operaatio keräsi runsaasti yleisöä

Pelastusoperaatio keräsi paikalle myös uteliasta yleisöä. Kun viimeinen tipu saatiin ylös, Minkkinen kävi viemässä sen paikkaan, jossa emo oli hetki sitten ollut. 

– Sanoin sitten yleisölle, että meidän pitää poistua, koska emo ei uskalla koko katraan kanssa tulla hakemaan poikastaan. 

Minkkisen mukaan tehtävä oli kaikkinensa haastava, mutta mukava. Koko operaatioon meni tunti.

– Olimme siinäkin mielessä onnekkaita, että hyvin pian sen jälkeen meille tuli kiireellinen tehtävä. Jos emme olisi saaneet tipua pelastettua ennen sitä, olisimme joutuneet jättämään tehtävän kesken. Itse ajattelen niin, että jokainen elämä on arvokas, oli sitten kyseessä pikkutipu tai ihminen.

– Yleensä eläinpelastustehtävissä eläimet joutuvat pulaan ihmisten aikaansaannosten takia. Siksi meidän velvollisuus on auttaa niitä, Minkkinen päättää.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja