Mainos

Kauppojen sunnuntaiaukioloja laajennettava

Päivittäistavarakaupan yhdistys vaatii hallitusta laajentamaan sunnuntaiaukiolon kaikkia kauppuja koskevaksi. Aukiolojen vapauttaminen ei yhdistyksen mukaan tappaisi pienmyymälöitä.

Päivittäistavarakaupan yhdistys ja sen suurimmat jäsenyritykset ovat jättäneet pääministeri Matti Vanhaselle kirjelmän, jossa kiirehditään sunnuntaiaukioloja koskevan selonteon antamista eduskunnalle.

Yhdistys perustelee sunnuntaiaukiolojen vapauttamista tuottavuudella ja kotimaisen elintarviketeollisuuden kilpailukyvyllä.

Päivittäistavarakaupan tekemien kyselyiden mukaan sunnuntaiaukioloa tarpeettomana pitävien kuluttajien määrä on laskenut. Lisäksi sunnuntain osuus päivittäistavaroiden viikkomyynnistä on jo 3,5 prosenttia.

- Kaupasta ja aukiolosta keskustellaan edelleen niin kuin se olisi eturyhmien ja kiistojen aihe. Pitäisi nähdä, että sunnuntaiaukiolo on yksi tapa, jolla kaupan tuottavuutta ja kilpailukykyä voitaisiin parantaa, sanoo yhdistyksen toimitusjohtaja Osmo Laine.

Tällä hetkellä vain alle 400 neliön myymälät voivat olla avoinna sunnuntaisin läpi vuoden. Suuremmat myymälät saavat pitää ovensa auki sunnuntaisin vain kesällä sekä marras- ja joulukuussa.

Päivittäistavarakaupan mukaan aukiolon laajentaminen super- ja hypermarketteihin ei hyödyttäisi pelkästään kauppaa. Se ajaisi myös kotimaisen elintarviketeollisuuden etua.

- Kyse on myös siitä, kuinka paljon tilaa annamme kotimaisille elintarvikkeille. Supermarkettien hyllyille mahtuu enemmän kotimaisia tuotteita sekä paikallistuotteita, Laine jatkaa.

A.C. Nielsenin markkinatutkimusten mukaan kaikista sunnuntaiostoista lähikauppojen ja laatikkomyymälöiden osuus on noin viidennes, supermarkettien 40 prosenttia ja automarkettien 25 prosenttia.

- Aukiolon vapauttaminen ei tapa pienempiä myymälöitä. Aiempi sunnuntaiaukiolojen uudistus päinvastoin opetti kuluttajat tuntemaan lähikaupat, ja ne ovat vahvistaneet asemaansa, Laine korostaa.

Yli 2000 ihmiselle tehdyn kyselyn mukaan aukioloa kannattavat etenkin alle 35-vuotiaat ja lapsiperheet. Kannatus on suurinta pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kaupungeissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.