Mainos

Kaukaan lipeäpäästöstä ei syytteitä

Valtionsyyttäjän mukaan Kaukaan sellutehtaan lipeän ja suovan pääsy Saimaaseen ei johtunut huolimattomuudesta. Päästöjen syynä olivat poikkeukselliset ja odottamattomat ongelmat.

Kaukaan sellutehtaan lipeäpäästöt Lappeenrannassa kesällä 2003 eivät johda syytteisiin.Valtionsyyttäjä Matti Nissisen mukaan ei ole näyttöä siitä, että kukaan rikoksesta epäilty olisi toiminut huolimattomasti.

Keskusrikospoliisin esitutkinnassa kuultiin epäiltyinä 14:ää henkilöä, jotka toimivat UPM-Kymmenen sellutehtaan organisaation eri tasoilla.

Nissisen tämänpäiväisessä syyttämättäjättämispäätöksessä todetaan, että tehtaan käynnistymiseen liittyi muun muassa poikkeuksellisia ja odottamattomia ongelmia. Esitutkinnassa selvisi, että päästöt aiheutuivat kolmesta eri tapahtumasarjasta kymmenen päivän aikana juhannusseisokin jälkeen. Niiden seurauksena Saimaaseen pääsi satoja kuutioita suopaa ja useita tuhansia kuutioita neutraloitua mustalipeää. Samalla osa yhtiön jätevesien sallituista päästömääristä ylittyi.

Päästöt aiheuttivat muun muassa sameutta, ravinnepitoisuuksien lisääntymistä ja vaahdon muodostumista. Vesi haisi voimakkaasti. Kalakuolemia aiheutui viiden kilometrin alueella tehtaan alapuolella. Vaikutukset ulottuivat usean neliökilometrin alueelle parhaana lomakautena. Mittausten mukaan pitkäaikaisvaikutukset jäivät kuitenkin vähäisiksi virtausten takia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.