Katalat valkoiset valheet – näin usein parisuhteessa valehdellaan

Oletko sinä aina täysin rehellinen kumppanillesi? Lateletko katalia valkoisia valheita kenties jopa huomaamattasi? Suojeletko kumppanisia kiusallisilta tosiasioilta muuntelemalla hieman totuutta?

Sanotaan, että rehellisyys maan perii, mutta miten on valkoisten valheiden laita? Valehtelu parisuhteessakin on tuoreen tutkimustiedon valossa osoittautunut yllättävän yleiseksi.

Tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että kumppanit valehtelevat toisilleen keskimäärin kolme kertaa viikossa. Communication Quarterly -lehdessä pian julkaistavan tutkimuksen mukaan tämä ei kuitenkaan ole yksinomaan huono asia.

– Vaikka se on todella yleistä, motiivit valehtelun takana eivät ole erityisen huonoja, Horan toteaa.

Tutkijat selvittivät kuinka usein kumppanit kehuivat toisiaan silloin kun he eivät sitä todella tarkoittaneet. Tähän luettiin esimerkiksi kumppanin uuden kampauksen kehuminen ja hyvästely lempeästi silloin, kun tunteet eivät todellisuudessa olleet lämpimimmillään. Tutkija Sean Horan muistuttaa, että valkoisten valheiden viljely ei ole yksinomaan huono asia.

– Yleisimmät motiivin valehtelulle olivat konfliktien välttely, negatiivisten tunteiden välttely sekä kumppanin suojeleminen, Horan listaa.

– Emme me yksinkertaisesti halua tietää aina totuutta, Horan toteaa.

Tutkimukseen osallistui 57 pariskuntaa, joiden ikähaarukka oli 18–27 vuotta. Pariskunnat kirjoittivat tutkimusta varten päiväkirjaa viikon ajan.

Onko valehtelu sallittua missään tilanteessa? Kommentoi alle!


Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja