Mainos

Katainen kuntapäättäjille: Voimia teille!

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) joutui tiukkojen kysymysten kohteeksi KuntaValtio-foorumissa Helsingissä. Espoon kaupunginvaltuutettu Seppo Huhta epäili elvytysrahojen valuvan ulkomaille.

- Ei sellainen nelikymppinen, jolla on jo lainat maksettu, laita yhtään enempää makkaraa sen leivän päälle. Se ylimääräinen raha menee ulkomaille, Huhta aloitti.

- Mihin perustuu se arvio, että lama loppuu 2011? Jos jossain tiedetään, että näin on ja keinot on olemassa, miksei niitä käytetä jo nyt? Ja toisena kysyisin, missä menee riitelyn ja kriittisyyden raja?

Katainen sanoi toivovansa rauhallista ilmapiiriä.

- Jos me suinkin voimme välttää samanlaisen ilmapiirin kuin 1990-luvun alussa, se olisi hyvä. Jos me halutaan riidellä ja masentua, se on sitten toinen näkemys. Emmekä me tietenkään tiedä, koska lama loppuu.

"Kriisi paljastaa suomalaisuuden ytimen"

Kaikilla ei ollut ministerille kysymyksiä, vaan kommentteja.

- Kyllä suomalainen pärjää, kun on tiukat ajat, mutta Herra varjelkoon hyviltä ajoilta, totesi Kiuruveden kaupunginhallituksen jäsen Kalevi Lamminen Kataiselle.

Katainen muistutti, että talouskriisiin ei löydy syyllisiä Suomesta. Hänen mukaansa syyllisten etsiminen olisi energian käyttämistä toisarvoisiin kysymyksiin.

- Kriisi tulee paljastamaan, keitä me suomalaiset oikein olemme. Olemmeko me niitä, jotka masentuvat ja käyttävät aikaansa sisäiseen riitelyyn? Vai olemmeko me niitä, jotka tietävät, että vaikeina aikoina on pystyttävä priorisoimaan asioita?

"Se rupesi pastoriksi", yleisössä kuiskailtiin.

Katainen päätti vierailunsa KuntaValtio-foorumissa isällisesti.

- Voimia teille!

Kela-maksun poisto auttaa kuntia

Katainen esitteli tilaisuudessa budjettilinjausten vaikutusta kuntatalouteen.

- Kuntatalous ja valtiontalous eivät lähde elpymään, ennen kuin reaalitalous saadaan kuntoon. Se taas vaatii sitä, että kansainvälinen pankkikriisi selviää, Katainen sanoo.

Mikäli kaikki menee hyvin, pitkän tähtäimen kasvupotentiaali on Kataisen mukaan kahden prosentin tuntumassa.

- Kela-maksun poisto on samansuuruinen erä kuin 6000 kuntatyöntekijän henkilöstökustannukset, Katainen laskee.

Kuntahallinnosta eläköityy seuraavan viiden vuoden aikana 15 000 henkeä. Uusia työntekjöitä tarvitaan vuosittain tuhansia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.