Mainos

Katainen kaavailee rasvaveroa

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) on kiinnostunut rasvaverosta Tanskan-malliin. Tanskassa aiotaan verottaa kovia eli tyydyttyneitä rasvoja ensi vuoden alusta. Tanskassa on laskettu veron nostavan esimerkiksi maitotuotteiden hintoja 5-10 prosenttia, mutta tuottavan valtion kassaan yli 100 miljoonaa euroa.

Katainen ilmoitti Financial Timesin haastattelussa olevansa erittäin kiinnostunut rasvaverosta. Lisäksi Katainen sanoi yrittävänsä löytää tavan verottaa sokeria ja väläytti liikenteen hiilidioksidiveroa.

- Voisimme vaihtaa ideoita uusista verotusmuodoista, jotka eivät haittaisi työllisyyttä, Katainen suuntasi viestinsä haastattelussa muille Euroopan valtiovarainministereille.

Kristilliset taputtavat Kataisen idealle

Kristillisdemokraatit vaativat rasvaveroa Tanskan-malliin viime viikolla varjobudjetissaan ja aikovat jättää asiasta hallitukselle ensi perjantaina toimenpidealoitteen.

- Rasvaverolle on vahvat terveydelliset ja kansantaloudelliset perusteet, kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja kansanedustaja Päivi Räsänen, siviiliammatiltaan lääkäri, linjaa.

Räsäsen mukaan rasvavero toimii mainiosti valmisteveron kautta.

- Koska elintarvikkeiden arvonlisävero pienenee nyt kaikilta elintarvikkeilta, rasvaisten ruokien hinta pysyisi tämän uuden rasvaveron jälkeen ennallaan ja vain terveellisen ruuan hinta laskisi. Tämä ohjaisi kuluttajia terveelliseen ruokavalioon, Räsänen uskoo.

Ruuan arvonlisävero alenee ensi viikolla nykyisestä 17 prosentista 12 prosenttiin.

Tanskassa on tehty periaatepäätös rasvaverosta, joka kohdistuisi koviin eli tyydyttyneisiin rasvoihin. Maito jäisi veron ulkopuolelle, mutta esimerkiksi juustoja ja pöytärasvoja verotettaisiin. Veron on arveltu nostavan kovia rasvoja sisältävien tuotteiden hintoja 5-10 prosenttia ja tuottavan Tanskan valtiolle yli 100 miljoonaa euroa.

Tanskan lakiluonnoksen lausuntokierros on juuri päättynyt ja lain arvellaan astuvan voimaan jo ensi vuoden alusta. Varmaan se ei kuitenkaan vielä siis ole.

Makeisvero voimaan ensi vuonna

Hallitus on jo päättänyt ottaa ensi vuonna uudelleen käyttöön makeis- ja virvoitusjuomaveron. Veron tuotoksi arvioidaan 100 miljoonaa euroa vuodessa. Makeisvero on ollut viimeksi käytössä vuonna 1999. Veron suuruutta ei ole vielä päätetty.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.