Kasvisruokavalio on ilmastoteko, mutta sillä voi olla yllättäviä vaikutuksia suomalaiseen ruoantuotantoon ja luonnon monimuotoisuuten

Millainen ilmastoteko lihasta luopuminen on? 7:03
Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, miksi on tärkeää säilyttää suomalainen ruoantuotanto.

Ilmaston kannalta kasvisruokavalio olisi parasta. Ruoantuotannon ilmastovaikutukset putoaisivat selvästi, jos kaikki siirtyisivät vegaaniruokavalioon. Kyseessä ei ole kuitenkaan aivan yksinkertaisesta asiasta.  

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Juha-Matti Katajajuuren mukaan siirtyminen kokonaan kasvisruokavalioon tarkoittaisi käytännössä luopumista suomalaisesta ruoantuotannosta.

– Meillä on aika karut olot. Pohjoisessa viihtyy lähinnä nurmi. Se sopii taas valtavan hyvin märehtijöille. Ihmiset ja muut eläimet eivät sitä pysty hyödyntämään. Sitä kautta me jätettäisiin iso osa ruoantuotannosta, ja samaan aikaan märehtijöillä on iso osa esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden kannalta.

Märehtijöillä on Suomessa tärkeä osuus myös turvemaiden käytössä.

– Turvemaat ovat yksi ongelma meidän maataloudessa. Nurmi on taas se kasvi, mikä viihtyy kaikista parhaiten niillä ja antaa kaikista pienimmät ilmsatovaikutukset, Katajajuuri kertoo.

Suomalainen naudanliha parempi vaihtoehto kuin brasilialainen

Luonnonvarakeskuksella on menossa iso tutkimus suomalaisen sianlihan ja siipikarjan vaikutuksista. Päivitety ilmastovaikutukset saadaan ensi vuonna. 

Naudanlihan osalta tutkimus on jo tehty.

– Kotimaisen tuotannon hyvä puoli on se, että meillä on yhdistelmätuotantoa. Iso osa meidän nautakarjasta kasvatetaan lypsykarjan vasikoista, mikä pienentää päästöjä, Katajajuuri kertoo.

Toisin sanoen suomalaisen naudanlihan käyttö aiheuttaa selvästi pienemmät ilmastopäästöt esimerkiksi eteläamerikkalaiseen naudanlihaan verrattuna. Sen sijaan Luonnonvarakeskus ei ole löytänyt eroa esimerkiksi Saksaan tai Tanskaan, koska niissä on myös yhdistelmätuotantoa.

Katso yllä olevalta videolta koko haastattelu, josta selviää muun muassa, miksi tutkija pitää tärkeänä, että suomalainen ruoantuotanto säilyy.

Lue myös:

    Uusimmat