Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kasvisruokavalio on ilmastoteko, mutta sillä voi olla yllättäviä vaikutuksia suomalaiseen ruoantuotantoon ja luonnon monimuotoisuuten

7:03Millainen ilmastoteko lihasta luopuminen on?Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, miksi on tärkeää säilyttää suomalainen ruoantuotanto.
Julkaistu 17.10.2019 08:45
Toimittajan kuva

Heidi Asplund

heidi.asplund@mtv.fi

Ilmaston kannalta kasvisruokavalio olisi parasta. Ruoantuotannon ilmastovaikutukset putoaisivat selvästi, jos kaikki siirtyisivät vegaaniruokavalioon. Kyseessä ei ole kuitenkaan aivan yksinkertaisesta asiasta.  

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Juha-Matti Katajajuuren mukaan siirtyminen kokonaan kasvisruokavalioon tarkoittaisi käytännössä luopumista suomalaisesta ruoantuotannosta.

– Meillä on aika karut olot. Pohjoisessa viihtyy lähinnä nurmi. Se sopii taas valtavan hyvin märehtijöille. Ihmiset ja muut eläimet eivät sitä pysty hyödyntämään. Sitä kautta me jätettäisiin iso osa ruoantuotannosta, ja samaan aikaan märehtijöillä on iso osa esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden kannalta.

Märehtijöillä on Suomessa tärkeä osuus myös turvemaiden käytössä.

– Turvemaat ovat yksi ongelma meidän maataloudessa. Nurmi on taas se kasvi, mikä viihtyy kaikista parhaiten niillä ja antaa kaikista pienimmät ilmsatovaikutukset, Katajajuuri kertoo.

Suomalainen naudanliha parempi vaihtoehto kuin brasilialainen

Luonnonvarakeskuksella on menossa iso tutkimus suomalaisen sianlihan ja siipikarjan vaikutuksista. Päivitety ilmastovaikutukset saadaan ensi vuonna. 

Naudanlihan osalta tutkimus on jo tehty.

– Kotimaisen tuotannon hyvä puoli on se, että meillä on yhdistelmätuotantoa. Iso osa meidän nautakarjasta kasvatetaan lypsykarjan vasikoista, mikä pienentää päästöjä, Katajajuuri kertoo.

Toisin sanoen suomalaisen naudanlihan käyttö aiheuttaa selvästi pienemmät ilmastopäästöt esimerkiksi eteläamerikkalaiseen naudanlihaan verrattuna. Sen sijaan Luonnonvarakeskus ei ole löytänyt eroa esimerkiksi Saksaan tai Tanskaan, koska niissä on myös yhdistelmätuotantoa.

Katso yllä olevalta videolta koko haastattelu, josta selviää muun muassa, miksi tutkija pitää tärkeänä, että suomalainen ruoantuotanto säilyy.

Lue lisää: Kommentti: Lihansyöjän tunnustuksia: Meni hermo kasvismafia-puheisiin – ehkä ryhdyn juomaan kauramaitoa!

Lihakohun keskelle joutunut Unicafe vakuuttaa: Naudasta ei luovuta säästösyistä – Kela korvaa silti annoksista saman summan raaka-ainesta riippumatta

Helsingin Unicafe-ravintolat luopuvat naudanlihasta – tilalle kehitelty tuotteita, jotka tekevät muutoksesta huomaamatonta: "Niin sanottua vegaanimättöä täytyy olla"

Mitä jos korvaisit ostostesi aiheuttamat päästöt heti kassalla? Tällainen on ainutlaatuinen suomalainen Compensate

Kokoomusvaltuutettu Otto Meri vaatii maidon poistamista Helsingin kouluista – poseeraa itse valokuvassa valkean nesteen kera: "Myönnän, että lasissa on maitoa"

Helsinki aikoo puolittaa liha- ja maitotuotteiden käytön muutamassa vuodessa

Miksi hallitus vain näpertelee ilmastoasioissa? Näin vastuupäättäjät vastaavat kritiikkiin: "Ei Suomea pidä ajaa alas sen takia, että on joku tietty tavoite"

Lisää aiheesta:

Syke: Turvemaita on poistettava viljelystä ja eläintuotteita käytettävä vähemmän – "Epäreiluin ruokamurros on tekemättä jätetty ruokamurros"Professori kertoo kaksi keinoa vähentää lihan käyttöä: "Ei kukaan huomaakaan eroa"Maailman väkiluvun hurjaan kasvuun vastataan kansainvälisellä "planetaarisella ruokavaliomallilla" – näin uudet ravitsemussuositukset aiotaan ottaa käyttöön SuomessaKommentti: Lihansyöjän tunnustuksia: Meni hermo kasvismafia-puheisiin – ehkä ryhdyn juomaan kauramaitoa! Luomu onkin ilmastolle tavallista viljelyä haitallisempaa, sanoo uusi tutkimus – suomalaisasiantuntija ihmettelee: "Tässä on otettu ruoan ympäristövaikutuksia koskevaan tutkimukseen metsät mukaan"Liha, suklaa ja juusto ovat ruokamaailman pahiksia – näin syöt ympäristöä säästävästi
IlmastonmuutosKasvisruokavalioMaatalousSuomiKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos
  • 1.11.20:52
    Maailmanpolitiikka

    USA ei lähetä korkean tason edustusta YK:n ilmastokokoukseen

  • 31.10.07:45
    Lukio

    Toimintaa ahdistuksen tilalle – Lahden lukiolaisille opetetaan ilmastovaikuttamista

  • 29.10.13:37
    Alexander Stubb

    Presidentti Stubb YK:n ilmastohuippukokoukseen Brasiliaan

  • 28.10.20:21
    Jamaika

    Tästä syystä "viipyilevä" Melissa on erityisen tappava

  • 24.10.05:48
    Meret

    Suomen talvet voivat kylmetä hurjasti – ei todellakaan paluu "vanhoihin kunnon aikoihin"