Miksi hallitus vain näpertelee ilmastoasioissa? Näin vastuupäättäjät vastaavat kritiikkiin: "Ei Suomea pidä ajaa alas sen takia, että on joku tietty tavoite"

Miten Suomi pääsee ilmastotavoitteisiinsa? 7:45
Katso koko keskustelu videolta!

Huomenta Suomessa vierailleet kansanedustajat ja ympäristövaliokunnan puheenjohtajistoon kuuluvat Hannu Hoskonen (kesk.) ja Tiina Elo (vihr.) vastasivat ilmastotieteilijän kritiikkiin hallituksen toimista.

Helsingin yliopiston ympäristöekokemian professori ja ilmastotieteilijä Markku Ollikainen kritisoi hallituksen ensi vuoden budjettia siitä, ettei budjetissa ole "kunnon" päätöksiä ympäristön kannalta.

– Kyllä me joudutaan odottamaan vajaa vuosi, että sieltä kunnon päätökset tulevat, Ollikainen totesi Huomenta Suomen keskustelussa.

"Ei Suomea pidä ajaa alas tietyn tavoitteen takia"

Ollikainen nosti esiin muun muassa turpeen verotuen poistamisen sekä metsien raivausveron, jotka olisivat hänen mukaansa nopeita toimia, ja ne voisi toteuttaa heti.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hoskosen mukaan turve on Suomen huoltovarmuuden kannalta välttämätön.

– Ei Suomea pidä ajaa alas sen takia, että on joku tietty tavoite. Meillä ilmastopolitiikka on erittäin järkevää, esimerkiksi biokaasuun ja uusiutuviin polttoaineisiin sijoitamme paljon rahaa.

Hoskonen muistuttaa, että hallitusohjelmassa on kirjaus, että vuoteen 2030 mennessä turpeen käyttö puolitetaan.

Hoskosen mukaan Suomen kannattaisi enemmänkin kiinnittää huomiota tuotaviin, fossiilisiin polttoaineisiin.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee - mitä tehtävissä? 14:47

"Tuhannen taalan paikka näyttää, miten turpeesta luovutaan kestävällä tavalla"

Valiokunnan varapuheenjohtajana toimiva Elo puolestaan näkee, että turpeen verokohtelua pitää pystyä tarkastelemaan energiaverouudistuksen myötä.

– Turve on meidän kotimainen, fossiilinen polttoaine, ja meillä on nyt tuhannen taalan paikka näyttää, miten siitä luovutaan kestävällä tavalla, ja ihmiset eivät jää ilman työtä.

Elon mukaan Antti Rinteen hallitus on ottanut nyt ensimmäiset askeleensa kohti ilmastopäästöjen vähentämistä, mutta niitä tarvitaan lisää esimerkiksi energiaverouudistuksen ja haitallisten yritystukien karsimisen myötä.

Lue myös:

    Uusimmat