Mainos

Lihakohun keskelle joutunut Unicafe vakuuttaa: Naudasta ei luovuta säästösyistä – Kela korvaa silti annoksista saman summan raaka-aineesta riippumatta

4:44
Katso video: Näin Helsingin keskustan opiskelijaravintolassa otettiin vastaan uutiset naudanlihan poisjättämisestä

Unicafe vakuuttaa, että naudanlihan poisjättämisellä ei tavoitella taloudellista voittoa.

Helsingin yliopiston Unicafe-ruokaloista vastaava Ylva ilmoitti tiistaina, että se jättää naudanlihan pois ruokaloistaan helmikuuhun 2020 mennessä. Päätöksellä tavoitellaan hiilijalanjäljen pienentämistä 11 prosentilla.

Naudanlihaa on ottanut lautaselleen päivittäin noin viisi prosenttia Unicafen ruokailijoista.

Yliopiston ruokaloissa vierailee arkipäivänä 10 000 asiakasta. Tämä tarkoittaa sitä, että ruokaloissa tarjoillaan päivittäin noin 500 ruoka-annosta, joissa on naudanlihaa jossain olomuodossa.

"Tässä ei ole säästösyitä taustalla"

Kansaeläkelaitos Kela korvaa jokaisesta kouluravintoloiden tarjoilemista annoksista yhteensä 1,94 euroa. Korvaus on ravintoloille vakio, olivat ravintoloiden tarjoamat raaka-aineet kuinka halpoja tahansa.

"Voit vain kuvitella kuinka henkilöstökulut ja raaka-ainekulut ovat nousseet viime vuosina"

Unicafen liiketoimintajohtajan Leena Pihlajamäen mukaan Kelan maksama ateriatuki on pahasti vanhentunut, eikä se vastaa nykypäivän kuluja.

– Tämä on isompi ongelma. Ateriatukea on nostettu viimeksi kahdeksan vuotta sitten. Voit vain kuvitella kuinka henkilöstökulut ja raaka-ainekulut ovat nousseet viime vuosina, Pihlajamäki kertoo.

Vaikka Unicafe jättääkin valikoimastaan pois yhden kalleimmista raaka-aineistaan, ei tämä tule Pihlajamäen mukaan vaikuttamaan esimerkiksi Unicafen taloudelliseen voittoon tai siihen, että naudanlihan poistamisen taustalla olisi kulujen karsimista.

"Naudanliha on sieltä kalleimmasta päästä, mutta ei se ole suinkaan edes se kallein" 

– Tässä ei ole säästösyitä taustalla. Kustannukset tulevat pysymään samana. Onhan meillä vielä kalliimpiakin raaka-aineita, kuten esimerkiksi kalaa, Naudanliha on kalleimmasta päästä, mutta ei se ole suinkaan se kallein, Pihlajamäki kertoo.

Naudanliha luvataan korvata laadukkailla kasvisproteiineilla

Naudanliha tullaan korvaamaan Pihlajamäen mukaan ravintoloissa ennen kaikkea laadukkailla kasvisproteiinien lähteillä.

– Tilalle tulee esimerkiksi nyhtökauraa ja vastaavia kasvisproteiineja. Silloin kun käytetään soijaa, käytetään sellaista soijaa, jota ei ole tuotettu sademetsiä vaarantaen. 

Unicafe on tarjonnut ruokalassaan pelkkää kotimaista lihaa jo vuosia. Hänen mukaansa pelkkä kotimaisen lihan suosiminen ei ole kuitenkaan tarpeeksi tehokas keino ekologisuuden vaalimisessa.

"Naudanliha on selkeä raaka-aine, joka poistamalla voidaan tehdä tällä hetkellä isoin vaikutus."

– Naudan hiilidioksidipäästöt ovat kolminkertaiset verrattuna esimerkiksi possuun ja broilerin. Naudanliha on selkeä raaka-aine, joka poistamalla voidaan tehdä tällä hetkellä isoin vaikutus.

Kela maksaa kaikille ravintoloille saman ateriatuen

Suunnittelija Sari Miettunen Kelan opintotukiryhmästä toteaa, että Kela velvoittaa ravintoloilta korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuositusten noudattamista ja esimerkiksi sitä, että ravintoloilla on tarjota kalaruokavaihtoehto vähintään kaksi kertaa viikossa. 

Oli ruoka raaka-aineiltaan ja kustannuksiltaan mitä tahansa, on ateriatuki ravintoloille kuitenkin aina sama ja sen puitteissa opiskelijaravintolat joutuvat myös pelaamaan.

"Ateriatuessa on määritelty kaksi hintakategoriaa, perusateriat ja erikoisannoset. Kela maksaa aterioista ravintoloille aina 1,94 euroa"

– Ateriatuessa on määritelty kaksi hintakategoriaa, perusateriat ja erikoisannoset. Kela maksaa aterioista ravintoloille aina 1,94 euroa, Miettunen kertoo.

Kela ei kuitenkaan määrittele erikseen mitä esimerkiksi tarjottavan lihan pitäisi olla.

– Se on jätetty ravintoloiden oman harkinnan varaan. Määrittelemme, että ateriatukea saavassa ravintolassa on päivittäin vähintään kaksi ruokavaihtoehtoa opiskelijoille tarjolla. Lihan osalta emme ole esimerkiksi määritelleet, kuinka paljon sitä on ja mitä sen pitäisi olla, Miettunen kommentoi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja