Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Lihakohun keskelle joutunut Unicafe vakuuttaa: Naudasta ei luovuta säästösyistä – Kela korvaa silti annoksista saman summan raaka-aineesta riippumatta

4:44Hyvästi naudanliha! Helsingin yliopiston ravintolat tekivät merkittävän liikkeen ilmaston puolesta – näin ravintolassa muutos otetaan vastaanKatso video: Näin Helsingin keskustan opiskelijaravintolassa otettiin vastaan uutiset naudanlihan poisjättämisestä
Julkaistu 17.10.2019 06:28
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Unicafe vakuuttaa, että naudanlihan poisjättämisellä ei tavoitella taloudellista voittoa.

Helsingin yliopiston Unicafe-ruokaloista vastaava Ylva ilmoitti tiistaina, että se jättää naudanlihan pois ruokaloistaan helmikuuhun 2020 mennessä. Päätöksellä tavoitellaan hiilijalanjäljen pienentämistä 11 prosentilla.

Naudanlihaa on ottanut lautaselleen päivittäin noin viisi prosenttia Unicafen ruokailijoista.

Yliopiston ruokaloissa vierailee arkipäivänä 10 000 asiakasta. Tämä tarkoittaa sitä, että ruokaloissa tarjoillaan päivittäin noin 500 ruoka-annosta, joissa on naudanlihaa jossain olomuodossa.

Unicafe poistaa naudanlihan valikoimastaan ilmastosyihin vedoten.Lehtikuva

Lue myös: Kommentti: Lihansyöjän tunnustuksia: Meni hermo kasvismafia-puheisiin – ehkä ryhdyn juomaan kauramaitoa!

"Tässä ei ole säästösyitä taustalla"

Kansaeläkelaitos Kela korvaa jokaisesta kouluravintoloiden tarjoilemista annoksista yhteensä 1,94 euroa. Korvaus on ravintoloille vakio, olivat ravintoloiden tarjoamat raaka-aineet kuinka halpoja tahansa.

"Voit vain kuvitella kuinka henkilöstökulut ja raaka-ainekulut ovat nousseet viime vuosina"

Unicafen liiketoimintajohtajan Leena Pihlajamäen mukaan Kelan maksama ateriatuki on pahasti vanhentunut, eikä se vastaa nykypäivän kuluja.

– Tämä on isompi ongelma. Ateriatukea on nostettu viimeksi kahdeksan vuotta sitten. Voit vain kuvitella kuinka henkilöstökulut ja raaka-ainekulut ovat nousseet viime vuosina, Pihlajamäki kertoo.

Vaikka Unicafe jättääkin valikoimastaan pois yhden kalleimmista raaka-aineistaan, ei tämä tule Pihlajamäen mukaan vaikuttamaan esimerkiksi Unicafen taloudelliseen voittoon tai siihen, että naudanlihan poistamisen taustalla olisi kulujen karsimista.

"Naudanliha on sieltä kalleimmasta päästä, mutta ei se ole suinkaan edes se kallein" 

– Tässä ei ole säästösyitä taustalla. Kustannukset tulevat pysymään samana. Onhan meillä vielä kalliimpiakin raaka-aineita, kuten esimerkiksi kalaa, Naudanliha on kalleimmasta päästä, mutta ei se ole suinkaan se kallein, Pihlajamäki kertoo.

lihapullatNaudanlihapullia ei Unicafeissa jatkossa enää nähdä.

Naudanliha luvataan korvata laadukkailla kasvisproteiineilla

Naudanliha tullaan korvaamaan Pihlajamäen mukaan ravintoloissa ennen kaikkea laadukkailla kasvisproteiinien lähteillä.

– Tilalle tulee esimerkiksi nyhtökauraa ja vastaavia kasvisproteiineja. Silloin kun käytetään soijaa, käytetään sellaista soijaa, jota ei ole tuotettu sademetsiä vaarantaen. 

Unicafe on tarjonnut ruokalassaan pelkkää kotimaista lihaa jo vuosia. Hänen mukaansa pelkkä kotimaisen lihan suosiminen ei ole kuitenkaan tarpeeksi tehokas keino ekologisuuden vaalimisessa.

"Naudanliha on selkeä raaka-aine, joka poistamalla voidaan tehdä tällä hetkellä isoin vaikutus."

– Naudan hiilidioksidipäästöt ovat kolminkertaiset verrattuna esimerkiksi possuun ja broilerin. Naudanliha on selkeä raaka-aine, joka poistamalla voidaan tehdä tällä hetkellä isoin vaikutus.

KelaKela velvoittaa ravintoloilta korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuositusten noudattamista.All Over Press

Kela maksaa kaikille ravintoloille saman ateriatuen

Suunnittelija Sari Miettunen Kelan opintotukiryhmästä toteaa, että Kela velvoittaa ravintoloilta korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuositusten noudattamista ja esimerkiksi sitä, että ravintoloilla on tarjota kalaruokavaihtoehto vähintään kaksi kertaa viikossa. 

Oli ruoka raaka-aineiltaan ja kustannuksiltaan mitä tahansa, on ateriatuki ravintoloille kuitenkin aina sama ja sen puitteissa opiskelijaravintolat joutuvat myös pelaamaan.

"Ateriatuessa on määritelty kaksi hintakategoriaa, perusateriat ja erikoisannoset. Kela maksaa aterioista ravintoloille aina 1,94 euroa"

– Ateriatuessa on määritelty kaksi hintakategoriaa, perusateriat ja erikoisannoset. Kela maksaa aterioista ravintoloille aina 1,94 euroa, Miettunen kertoo.

Kela ei kuitenkaan määrittele erikseen mitä esimerkiksi tarjottavan lihan pitäisi olla.

– Se on jätetty ravintoloiden oman harkinnan varaan. Määrittelemme, että ateriatukea saavassa ravintolassa on päivittäin vähintään kaksi ruokavaihtoehtoa opiskelijoille tarjolla. Lihan osalta emme ole esimerkiksi määritelleet, kuinka paljon sitä on ja mitä sen pitäisi olla, Miettunen kommentoi.

Lisää aiheesta:

Katoaako liha kouluruokaloista ja lounasravintoloista? Näin uudet ravitsemussuositukset vaikuttavatHenkilöstölounaiden hinnat nousevat – näin paljon ateria maksaa ensi vuonnaTyöpaikkalounastaja ei luovu ateriastaan, vaikka elinkustannukset lyövät silmilleKouluruoka on aiempaa kalliimpaa – samalla rakaa-aineita vaihdetaan halvempiinKatso kuvat Puolustusvoimien kasvisruuista – ex-ministeri Niinistön pelottelut "kukkakaalipirtelöllä" marssimisesta eivät toteutuneet Tallink Silja lupaa lähiruokaa, mutta kuva noutopöydän lihojen tuontimaista kummastuttaa – näin yhtiö selittää hankintojaan
RavintoKouluRuokaLuonto ja eläimetMTV Uutiset LiveKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 15.10.20:32
    Viiden jälkeen

    Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveet

  • 27.9.17:25
    Ruoka

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?