Reilu ruokamuutos vaatii tekoja kaikilta ruokajärjestelmän toimijoilta, jämäkkää julkista ohjausta sekä kestämättömien rakenteiden purkamista.
Näin kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke) tänään julkaistussa raportissa.
Kasvihuonekaasupäästöjen merkittävä vähentäminen suomalaisessa ruokajärjestelmässä edellyttää raportin mukaan laajamittaisia toimia turvemailla sekä kotieläinperäisten tuotteiden kulutuksen vähentämistä.
Maankäyttöä on vähennettävä ja ruokavalion muututtava
Tehokkain päästöjen vähennyskeino on turvemaiden poistaminen viljelystä. Niillä syntyy yli puolet maatalouden kokonaispäästöistä, vaikka niiden osuus peltoalasta on vain noin 11 prosenttia.
Ruokajärjestelmän päästöjä voidaankin vähentää maankäytön ja ruokavalion muutoksilla, sanoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusprofessori Jyrki Niemi.
– Keskitymme nimenomaan turvepeltoihin ja niiden ohjaamiseen pois viljelyskäytöstä. Vaihtoehtoisesti voidaan ajatella ruokavaliomuutoksia sellaisena isona ajurina, hän sanoi raportin julkaisutilaisuudessa.
Ilmastotavoitteeksi on asetettu ruokajärjestelmän kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 70 prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Välietappina on 33 prosentin päästövähennys vuoteen 2035 mennessä. Näin vapautettaisiin paljon peltotilaa hiilen sidontaan.
