Mainos

Karttavaras saapui Suomeen oikeuskäsittelyyn

Historiallisten karttojen varkaudesta epäilty Melvin Nelson Perry lennätettiin tänään Britanniasta Helsinkiin.

Britannialaisen Perryn epäillään varastaneen viime helmikuussa Helsingin yliopiston kirjaston kokoelmista arvokkaita karttalehtiä. Kirjastosta vietiin kuusi Nordenskiöldin karttakokoelmaan kuuluvaa karttalehteä. Niistä vanhimmat ovat peräisin 1400-luvulta ja ne ovat korvaamattoman arvokkaita. Karttalehdistä kaksi on jo löydetty, mutta loput neljä arvokkainta lehteä ovat edelleen kadoksissa.

Perry vangittiin poissaolevana 1. maaliskuuta ja hänestä laadittiin kansainvälinen etsintäkuulutus. Lontoon poliisi otti Perryn kiinni 12. maaliskuuta. Siitä lähtien hän on ollut takuita vastaan vapaana mutta matkustuskiellossa.

Jutun käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona. Ensimmäisenä päätetään, pannaanko aikaisempi käräjäoikeuden vangitsemismääräys täytäntöön. Mahdollisen oikeuskäsittelyn aikataulusta päätetään myöhemmin.

Vuonna 1956 syntynyttä Perryä epäillään törkeästä varkaudesta. Minimirangaistus törkeästä varkaudesta on neljä kuukautta ja maksimirangaistus neljä vuotta vankeutta. Tutkimusta johtava rikoskomisario Pekka Korhonen Helsingin poliisista ei usko, että Perryn kohdalla puhutaan maksimirangaistuksesta, vaikka varastetut kartat ovatkin uniikkikappaleita.

Karttalehtien arvo huutokaupassa olisi noin puoli miljoonaa markkaa. Korhosen mukaan Perryn kuuluisteluissa yritetään saada selville neljän puuttuvan karttalehden sijaintia ja koko tapahtumaketjun vaiheita.

Perry on aiemmin syyllistynyt vastaavaan kirjastovarkauteen Haagissa Hollannissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.