Kärsitkö sinäkin ”Zoom-uupumuksesta”? Tästä syystä videopuhelut vievät voimat
Jatkuvat videopuhelut imevät enemmän voimia kuin kasvokkaiset keskustelut erityisesti siksi, että ne suodattavat pois nonverbaalisen kommunikaation.
Koronapandemia on pakottanut ihmiset totuttelemaan videopuheluihin. Kun työhön liittyvät palaverit on saatu hoidettua, on aika nähdä tietokoneen näytöltä ystävät ja sukulaiset. Videopuheluita voi olla näkökulmasta riippuen parhaimmillaan tai pahimmillaan aamusta iltaan.
Jatkuva videopuheluissa roikkuminen aiheuttaa monissa ihmisissä uupumusta. Väsymys ja ahdistuneisuus jatkuvista videokeskusteluista on jo niin yleistä, että ilmiölle on oma terminsäkin: Zoom-uupumus (eng. Zoom fatigue). Nimi tulee Zoom-ohjelmistosta, joka on kehitetty etäkokouskäyttöön.
Mutta miksi videopuhelut tuntuvat vievän enemmän voimia kuin kasvokkaiset tapaamiset?
Nonverbaalisen viestinnän puuttuminen vaatii ylimääräistä keskittymistä
BBC:n haastattelema johtajuuteen ja työpaikoilla oppimiseen erikoistunut apulaisprofessori Gianpiero Petriglieri Insead-kauppakorkeakoulusta sanoo, että videokeskustelu vaatii enemmän energiaa imevää keskittymiskykyä kuin kasvokkain käyty keskustelu. Suurin syy tähän on se, että videoyhteys suodattaa pois nonverbaalisen viestinnän.
Etäyhteyden välityksellä joutuu tekemään enemmän töitä ymmärtääkseen keskustelukumppanin nonverbaalista viestintää, kuten ilmeitä, äänensävyjä ja kehonkieltä. Samalla pitäisi keskittyä siihen, mitä toinen sanoo. Jos yhteys pätkii, kuvanlaatu on huono ja keskustelukumppani näkyy vain olkapäistä ylöspäin, voi kommunikaatio tuottaa tuskaa.
Vielä hankalampaa kommunikaatiosta tekee, jos keskusteluun osallistuu useita eri ihmisiä, jotka näkyvät kaikki omissa pienissä ruuduissaan. Ryhmäkeskustelu etäyhteydellä saattaa herkästi lipsahtaa kahden ihmisen vuoropuheluksi.
Videopuhelu voi tuntua epämukavalta
Toinen rasittava tekijä on hiljaisuus. Kasvokkain puhuttaessa hiljaisuus tuo keskusteluun rytmiä, mutta videokeskustelussa puhumattomuus tuntuu epämukavalta. Samalla tavalla kiusalliselta tuntuu pitkään jatkuva suora katsekontakti keskustelukumppanin kanssa.
Osa ihmisistä voi kokea olonsa ylipäätään epämukavaksi kameran edessä esiintyessään. Monissa videokeskustelusovelluksissa puhuja näkee omat kasvonsa koko keskustelun ajan, mikä lisää itsetietoisuutta. Mikäli riskinä on yllätysvideopuhelu, voi ihminen kokea stressiä omasta ulkonäöstään koko päivän ajan.
Videopuhelut ilmentävät muuttunutta yhteiskuntaa
Pakon edessä tehdyt videopuhelu ja toisten ihmisten näkeminen ruudun takana muistuttavat siitä, mistä koronakriisi on pakottanut meidät hetkellisesti luopumaan. Näin ollen videopuhelut voivat lisätä henkistä kuormitusta ja siten myös uupumusta, vaikka tarkoitus olisi päinvastainen.
Videopuheluiden valtakausi muuttaa myös sosiaalisten roolien ilmentämistä. Nyt työkavereita, ystäviä ja sukulaisia nähdään kaikkia samassa paikassa eli näytöllä.
Näin vähennät "Zoom-uupumusta"
Jos huomaa videopuheluiden väsyttävän itseään syystä tai toisesta, kannattaa niiden välityksellä käytävät keskustelut rajata minimiin. Videokeskusteluiden välissä kannattaa lisäksi pitää taukoja, jos se suinkin on mahdollista.
Videopuheluun ryhdyttäessä kameran pistäminen pois päältä tai näytön siirtäminen sivummalle voi auttaa keskittymään itse keskusteluun. Aina keskusteluun ei edes tarvitse kuvayhteyttä vaan perinteinen ääneen perustuva puhelu ajaa asiansa.
Kannattaa myös muistaa, että Zoom-väsymys voi hellittää, kun ihminen ymmärtää, millaisen henkisen solmun videokeskustelut voivat aiheuttaa.
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: BBC, National Geographic, USA Today, IFL Science
Uusimmat
-
18:49
Jääkiekon MM-kisat 2022: Otteluohjelma, tulokset ja tv-lähetykset
-
18:46
EU:ssa halua ohjata pakotteilla jäädytettyä omaisuutta Ukrainan jälleenrakentamiseen
-
18:45
Slovakia murjoi Tanskan ja ryösti puolivälieräpaikan – turhautunut puolustaja rikkoi pleksin
-
18:43
Leijonat, nyt lohkovoitto olisi lottovoitto! Illan Tshekki-ottelussa perverssi Kanada-tekijä
-
18:30
Kuningatar Elisabetin uusi menopeli ilahdutti – liikkuminen helpottui huomattavasti
-
18:10
Näin eriarvoisesti hintojen nousu kohtelee suomalaisia – mihin ryhmään oma kotitaloutesi kuuluu?
-
18:03
CNN: Venäjä perustamassa sotilastukikohdan Hersonin alueelle, Mariupolista löydetty 200 ruumista – MTV seuraa sotaa Ukrainassa
-
17:56
Miksi autovarkaat jäävät kiinni, mutta pyörävarkaat eivät? Poliisi kertoo, miten voit kampittaa kriminaalit
-
17:55
Näin nopeaa bisnesjettiä ihminen ei ole ennen nähnyt – Global 8000 pystyy rikkomaan äänen nopeuden
-
17:48
Nyt on erikoinen! MM-tuomarin oli pakko hylätä osuma osallistuttuaan maalintekoon
-
17:40
Suomalaistutkija pitää uskottavana uiguurien sorrosta kertovaa tietovuotoaineistoa
-
17:35
Ylivieskassa sekä rikottiin kevään lämpöennätys että käytiin pakkasella – ero saman vuorokauden aikana yli 25 astetta
-
17:32
"Monenlaista on Venäjän kanssa koettu, mutta tämä masensi ja lamautti" – matkailuyrittäjät ahdingossa, kun turismi hyytyy Itä-Suomessa
-
17:31
IIHF:ltä vahvistus: Lisää Leijonat-huumaa luvassa – toiset MM-kotikisat sinettiä vailla
-
17:15
Kansan vihollinen näyttää, kuinka suomalaista toimittajaa vainotaan ja maalitetaan – ilmiö ei ole tuulesta temmattu: "Se on korostunut tässä"
-
17:13
Slovakian ykköstähti astui häikäisevästi valokeilaan – Tanskan jatkohaaveille takaisku
-
17:03
Hoitajajärjestöt lievensivät ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja – pyrkimyksenä helpottaa jäsenten toimeentuloa kesäkuukausina
-
17:01
USA ja EU korostavat nopeita toimia venäläisestä energiasta irtautumiseksi – Suomen LNG-laiva tervetullut
-
16:55
Leijonien historiallisesta MM-voitosta ei pitänyt olla tallennetta – tämä video löytyi jääkiekkokeräilijä Jarin arkistosta
-
16:50
Latvialta tuki Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle
-
Lataa lisää