Psykologi pilaa ilosi: Etätöihinkin pitäisi pukea työvaatteet päälle – tässä syy

Työuupumuksen merkit 6:56
Oletko jo liian väsynyt? Tällaisia ovat työuupumuksen merkit

Etätöissäkin kannattaa pitää kiinni rutiineista. Niihin kuuluu housujen pukeminen jalkaan, muistuttaa asiantuntija.

"Kun puet yllesi työvaatteet, aivotkin valmistautuvat työpäivään"

Etätöissäkin kannattaa pitää kiinni rutiineista, sanoo psykologi De'Von Patterson. Ihmisaivoista on mukavaa tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Epävarmuus sen sijaan voi lisätä ahdistusta.

– Ihmiset kokevat nyt suurimmilta osin rutiiniensa häiriintymistä. Se, ettei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu, on osalle ihmisistä haastavaa,  Patterson kuvailee.

Koronaviruksen vuoksi maailman tilanne on epävarma ja jatkuvassa muutoksessa. Se voi ahdistaa. Siksi olisikin tärkeää tietää suunnilleen, miltä oma päivä tai viikko tulee näyttämään.

Kotona ja karanteenissa oleminen voi aiheuttaa esimerkiksi yksinäisyyden ja apeuden tunteita. Siksi pukeutumisesta kannattaisi pitää kiinni: kun puet yllesi työvaatteet, aivotkin valmistautuvat työpäivään.

Kerro aivoillesi, että aiot "siirtyä työmoodiin"

Ulkoisen maailman merkit ja vinkit kertovat aivoille, miten jatkossa tulee toimia: jos näet STOP-merkin, alat luultavasti jarruttaa.

– Joidenkin ihmisten saattaa olla helpompaa olla tuottavia, jos he luovat "merkkejä", jotka liittyvät tuottavuuteen. Kun ylleen pukee (työ)vaatteet, se luo työskentelemisen tai opiskelemisen vaativaa mielentilaa, Patterson sanoo.

Vaatteiden vaihtaminen kertoo, että jotakin uutta on tapahtumassa. Samalla päivä siirtyy uuteen vaiheeseen.  

Tee asioita, jotka piristävät

Toimi aamuisin tavalla, joka lisää hyvinvointiasi: jos meikkaaminen tai suihkussa käyminen piristää sinua aamuisin, tee niin. Voit myös valita yllesi uudet vaatteet, joita et esimerkiksi työkiireiden vuoksi ole ehtinyt tai voinut pitää. 

Vaatteiden laadulla ei varsinaisesti ole väliä: voit vaihtaa yllesi mukavat lököhousut, kunhan vaihdat pyjaman pois. 

Kun kotona on pakko pysyä viikkokausia koronaviruksen vuoksi, voi tuntua houkuttelevalta vain lysähtää paikalleen ja surra omaa ja maailman tilannetta. Poikkeusoloissa eläminen on rankkaa, joten älä kritisoi itseäsi tai ole liian ankara. 

Muista, että muutkin käyvät läpi aivan samaa tilannetta: vaikka tuntuisi siltä, että olet yksin, se ei ole totta! 

Ehkä tämä video piristää! Nämä asiat etätöissä ovat paremmin:

"Jumissa"kotona? Tämän vuoksi etätöissä on ihanaa 0:38

Lähde: Huffpost.com

Lue myös:

    Uusimmat