Tutkimuksen yllätystulos: Vanhanaikainen puhelinsoitto lievittää yksinäisyyttä paremmin kuin videopuhelut tai some

Hauska testi paljastaa eron vanhojen ja nuorten tavassa esittää olevansa puhelimessa 0:33
Hauska testi paljastaa, oletko vanha! Miten esität kädelläsi, että puhut puhelimessa? Koe näyttää eron vanhojen ja nuorten välillä.

Mikään ei korvaa tapaamista kasvokkain, mutta yllättäen soittaminen on vähemmän stressaava tapa pitää yhteyttä kuin videopuhelut tai somettaminen, paljastaa tutkimus.

Varsinkin virallisten puheluiden soittaminen saa monien kämmenet hikoilemaan. Puhelujen kammoajille tämän tutkimuksen tulos onkin huono uutinen: soittaminen nimittäin vaikuttaisi peittoavan videopuhelut ja chattailut viestimetodina, kertoo Time!

"Mitä hienostuneempaa teknologia on, sitä huonommin se tyydyttää tarpeemme"

Nevadan yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että videopuhelut, tekstarit, sosiaalinen media ja puhelinsoitot ovat oiva lisä kasvokkain tapahtuviin kohtaamisille. Ne kuitenkaan eivät voi korvata "livetapaamista", ja osa viestimetodeista myös aiheuttaa enemmän stressiä kuin toiset.

– Päinvastoin kuin kenties odotat, mitä hienostuneempaa teknologia on, sitä huonommin se tyydyttää tarpeemme yhteydelle, kuvailee toimittaja Susanna Schrobsdorff.

"Vanhanaikaiset metodit" ovat parhaita

Koronapandemia erotti ihmiset toisistaan ja pakotti kehittämään tapoja pitää yhtyettä, kun kasvokkain tapaaminen ei onnistunutkaan. Puhelujen sijaan moni kuitenkin turvautuu WhatsApp-viesteihin tai ääniviesteihin ja kenties ajattelee niiden olevan kätevämpiä.

Tutkimuksen mukaan "vanhanaikaiset metodit", kuten puhelinsoitto ja sähköposti, lievittivät pandemian aiheuttamaa yksinäisyyttä paremmin kuin esimerkiksi videopuhelut ja some.

– Ikä, suhdestatus ja asumistilanne olivat kolme suurta tekijää, jotka muuttivat sitä, miten teknologia ihmisiin vaikutti, tutkimusta tekemässä ollut Natalie Pennington kertoo.

Soitto vähensi stressiä, videopuhelu lisäsi sitä

Tutkimukseen osallistui noin 2000 amerikkalaista erilaisista ikäryhmistä ja taustoista. Penningtonin mukaan kansan eniten suosimia viestimuotoja olivat puhelut ja tekstarit.

Vanha kunnon puhelinsoitto oli yhteydessä stressin, suhdeongelmien ja yksinäisyyden vähenemiseen. Videopuhelut sen sijaan lisäsivät näitä.

Sähköposti toi apua vanhoille, muttei nuorille

Vanhemmat ja keski-ikäiset aikuiset saivat apua yksinäisyyteensä sähköpostista. Nuorille se ei tuonut samaa apua.

Syy saattaa olla sähköpostin tuttuus vanhemmille ihmisille, sekä mieltymys kirjeiden kirjoittamiseen, jonka kautta mailailussa voisi olla nostalgista tuttuutta.

– Osa ihmisistä rakastaa sitä, osa vihaa, ja uskon, että iällä on asian kanssa jotakin tekemistä, koska nuoremmat tapaavat yhdistää sähköpostin työelämään, Pennington sanoo.

Penningtonin mukaan nuorten aikuisten ryhmällä oli eniten haasteita eristyneisyyden kanssa siitä huolimatta, että heillä oli käytössään monenlaisia tapoja viestiä muille.

Eniten stressiä lisäsi some

Eniten tutkimukseen osallistuneiden stressiä lisäsivät somekommentit ja -julkaisut. Pennington uskoo, että niin sanottu huonoihin uutisiin ja pandemiauutisointiin keskittynyt "tuomiopäivän surffaus" on osa ongelmaa.

Videopuhelutkin lisäsivät stressiä siitä huolimatta, että niissä keskustelukumppaninsa pääsee näkemään.

– Teoreettisella tasolla sitä ajattelisi, että mitä rikkaampi [viestintä]tapa on kyseessä, sitä parempi se on, koska [edistynyt tapa viestiä] vastaa suunnilleen kasvokkain tapahtuvaa kommunikaatiota, Pennington arvioi.

– Mutta koska videokeskustelu yrittää olla livetapaaminen, vaikka se ei sitä ole, uskon, että se tekee jopa surullisemmaksi, koska voit nähdä ihmisen, mutta hän ei silti aidosti ole paikalla.

Video ei voi korvata aitoa tapaamista?

Pennington uskoo myöhempien tutkimusten voivan paljastaa, ettei videopuhelusta ole livetapaamisen korvaajaksi.

– Ajattele energiaa, jota videopuhelu vaatii. Sille täytyy antaa täysi keskittyminen, mikä voi tehdä videopuheluista uuvuttavia ihmisille, jotka eivät ole niihin tottuneet.

Livetapaamisissa käyneet olivat vähiten yksinäisiä

Mikään viestimetodi ei voinut täysin korvata kasvokkain tapahtuvaa tapaamista. Ihmiset, jotka saattoivat vielä tavata muita livenä, olivat vähiten stressaantuneita ja yksinäisiä.

Tutkimus julkaistiin Human Communication and Technology -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat