Mainos

Karkotettu ruotsalaistarkkailija huolissaan EU:n ja Zimbabwen suhteista

EU:n vaalitarkkailuryhmän johtaja Pierre Schori syytti tänään Zimbabwen hallitusta "ruuvin kiristämisestä" vaalitarkkailukiistasta.

Zimbabwesta karkotettu Ruotsin YK-suurlähettiläs Schori saapui tänään Lontooseen. Hän arveli Zimbabwen hallituksen suuttuneen siitä, ettei Euroopan unioni taipunut täysin sen vaatimuksiin ja ehtoihin. Schori totesi, ettei sellaisia ehtoja ole koskaan esitetty samalla tavalla kansainväliselle vaalitarkkailuryhmälle.

EU haluaa tarkkailjoidensa avulla varmistua siitä, että Zimbabwen presidentinvaalit 9. ja 10. maaliskuuta ovat vapaat ja rehelliset. Schori muistutti osallistuneensa "erittäin onnistuneeseen" vaalitarkkailuryhmään Zimbabwen vuoden 2000 parlamenttivaaleissa.

-Nyt on paljon vaikeampaa. He kiristävät ruuvia, Schori sanoi toimittajille Lontoon Gatwickin lentokentällä.

-En tiedä, mitä he haluavat peitellä, mutta ilmeisesti he eivät halua joidenkin meistä olevan siellä, Schori totesi.

Ruotsin ulkopolitiikan huippunimiin jo kauan kuulunut Schori korosti, etteivät hän tai hänen ryhmänsä ole olleet millään tavalla puolueellisia tai loukkaavia, kuten Zimbabwen hallitus on sanonut. Syytökset ovat hänen mukaansa tekaistuja "hyvin huonon asian puolustamiseksi".

-Mielestäni olen pitänyt melko matalaa profiilia. Me pidämme tiukasti kiinni puolueettomuudesta ja ammattimaisuudesta. Meillä on toimintasäännöt, Schori jatkoi.

Schori saapui viime sunnuntaina Zimbabween turistiviisumilla. Hän joutui poistumaan Zimbabwesta eilen, koska Zimbabwen viranomaiset peruuttivat hänen viisuminsa ja karkottivat hänet maasta.

-En tiedä, mitä he haluavat piilotella, mutta ilmeisesti he eivät halua joidenkin meistä olevan siellä, Schori sanoi.

Saatuaan tiedon asiasta eilen Schori totesi karkottamisen olevan valitettava käänne kiistassa Zimbabwen hallituksen ja EU:n välillä. EU:n ulkoministerit kokoontuvat huomenna keskustelemaan karkotuksesta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.