Mainos

Karkit ja limut halutaan pois kouluista

Jos viranomaisten toive menee läpi, ei Suomen kouluissa jatkossa myydä makeisia ja virvoitusjuomia.

Opetushallitus ja Kansanterveyslaitos toivovat, ettei kouluissa myydä ainakaan kouluaikana makeisia ja virvoitusjuomia.

Virastojen kouluille lähettämässä suosituskirjeessä todetaan, että välipala-automaattien pitäisi tarjota koululaisten terveydelle sopivia tuotteita. Koululaisten pitäisi myös saada vettä maksutta.

Ylitarkastaja Marjaana Manninen Opetushallituksesta kertoo, ettei suosituskirje sinällään sido kouluja mihinkään. Varsinaiseen kieltoon Opetushallituksella ei olisi valtuuksiakaan.

Mannisen mukaan viranomaisten käsitys on kuitenkin se, että makeisten ja limsan myynti on yleistynyt koulussa. Epäterveellisten välipalojen napostelu taas ei istu koulun terveys- ja ravitsemuskasvatukseen. Sen arvioidaan tekevän hallaa myös kouluruokailulle.

-Kouluruokailussa käydään itse asiassa enemmänkin kuin viime vuosina. Monesti ateriakokonaisuutta ei kuitenkaan syödä kokonaan. Esimerkiksi salaatti tai leipä jätetään syömättä. Sitten nälkä yllättää jossain vaiheessa koulupäivää, ja sen vuoksi saatetaan syödä epäterveellisiä välipaloja.

Karkit ja limsat voidaan sulkea kouluista esimerkiksi kunnan periaatepäätöksellä. Mannisen mukaan joissakin kunnissa tällaisia päätöksiä onkin tehty. Jos kunta ei ole päättänyt asiasta, makeisten myynnin sallimisesta päättää viime kädessä koulun rehtori.

Vanhemmat vaikuttamaan

Opetushallituksen ja Kansanterveyslaitoksen myös oppilaiden vanhempien pitäisi saada vaikuttaa välipala-automaattien hankkimiseen ja sijoitteluun nykyistä enemmän. Esimerkiksi limsa-automaatin kyljessä oleva virvoitusjuomamainos on lapsiin kohdistuvaa markkinointia. Virastojen mielestä vanhemmilla taas pitäisi olla oikeus päättää siitä, millaista mainontaa heidän lapsiinsa kohdistuu.

Oppilaskunnat pitävät usein yllä virvoitusjuoma- ja välipala-automaatteja. Tällä tavalla ne saavat itselleen rahaa. Manninen korostaa, ettei suosituskirjettä ole kohdistettu oppilaskuntia tai niiden yritteliäisyyttä vastaan.

-Oppilaskunnan toiminnan ei pitäisi kuitenkaan olla ristiriidassa koulujen terveyskasvatuksen kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.