Karjalaa ajetaan osaksi pohjoista ulottuvuutta

Karjalan liiton puheenjohtaja, kansanedustaja Markku Laukkanen haluaa luovutetun Karjalan keskeiseksi osaksi Suomen hallituksen pohjoisen ulottuvuuden politiikan määrittelyä.

Karjalasta ei Laukkasen mielestä tule vaieta. Sen tuleva sosiaalinen, taloudellinen ja poliittinen vakaus ei ole yksin Suomen, vaan koko EU:n yhteinen huoli. Laukkanen puhui tänään eduskunnassa pidetyssä suomalais-virolaisessa kansanedustajaseminaarissa, jossa käsiteltiin sekä Karjalan että Viron Setumaan aluekysymyksiä.

Laukkanen esitti, että luovutettu Karjala otettaisiin pikaisesti sekä Suomen hallituksen että EU:n tehostettujen toimien kohteeksi. Kukoistava ja kehittyvä raja-alue olisi kaikkien osapuolien etu. Se edistäisi Laukkasen mukaan Karjalan integroitumista takaisin Suomen yhteyteen.

Jaettu Setumaa

Suomen ja Viron itärajojen historiaa selvittänyt professori Seppo Zetterberg muistutti, että Kaakkois-Virossa sijaitseva Setumaa liitettiin Tarton rauhassa 1920 Viron tasavaltaan. Alueella asui tuolloin vajaat 59 000 henkeä.

Elokuussa 1944 kaksi kolmannesta Setumaasta irrotettiin Viron sosialistisesta neuvostotasavallasta ja liitettiin Venäjän federatiiviseen neuvostotasavaltaan muodostettuun Pihkovan oblastiin. Viro itsenäistyi uudelleen 1991 käytännössä näine suppeine rajoineen, vaikka se piti oikeudellisesti kiinni Tarton rauhan rajoista.

Setumaan keskus Petserin kaupunki jäi Venäjän puolelle. Kuten Suomen siirtokarjalaiset, ovat myös Viron puolella asuvat setukaiset tehneet kotiseutumatkoja Venäjän puoleiselle Setumaalle. Karjalan liitto on ollut setukaisten kanssa yhteistyössä kulttuurivaihdon ja matkailun alalla jo kymmenkunta vuotta.

Seminaarin avasi puhemies Riitta Uosukainen. Siihen osallistui parikymmentä Viron parlamentin Setumaan tukiryhmään kuuluvaa kansanedustajaa, joita johtaa varapuhemies Tunne Kelam.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat