Karibialla riehuva kuumetauti saa ihmiset kulkemaan kumarassa

Karibialle matkustavien kannattaa tänä talvena miettiä tarkkaan, miten välttyä hyttysen puremilta, sillä alueella riehuu paha epidemia.

Tauti on nimeltään chikungunya. Sana on itäafrikkalaisen makonde-kansan kieltä, sillä tauti löydettiin aikoinaan siellä ensi kertaa.

Sana tarkoittaa taittunutta tai kumarassa kulkevaa. Chikungunyasta tulee nimittäin niin kauhea selkäkipu, ettei kukaan sitä sairastava pysty kävelemään suorassa.

Tauti ei juuri koskaan ole kuolemaksi, mutta luita särkee kuulemma aivan käsittämättömällä tavalla.

Karibialla on aina ollut liikkeellä jonkin verran dengue-kuumetta, ja sitäkin kutsutaan toisella nimellä luunkatkaisukuumeeksi. Mutta ihmiset, jotka ovat sairastaneet denguen ja nyt sitten chikungunyan, sanovat, että dengue on lastenleikkiä verrattuna tähän uuteen hyttysen tartuttamaan kuumetautiin.

Voimakkaiden nivelkipujen lisäksi taudin tyypillisiä oireita ovat korkea kuume ja ihottuma.

Jo miljoonalla ihmisellä virustartunta

Dominikaanisessa tasavallassa jo puoli miljoonaa ihmistä on saanut tartunnan. Puerto Ricossa ja Neitsytsaarilla sitä on myös runsaasti.

Epidemia alkoi St Martinista - Ranskan ja Hollannin jakamalta pieneltä saarelta Itä-Karibialta. Kaikilla Karibian saarilla on tautiin sairastuneita, tosin Kuubassa on ollut vain muutama tartunta.  

Muualla Karibialla tauti on yltynyt epidemiaksi, jo miljoona ihmistä on saanut virustartunnan, mutta sitä esiintyy myös muualla tropiikissa jonkin verran.

Tartunnalta voi yrittää suojautua pukemalla ylleen ohuen, pitkähihaisen puseron ja pitkät housut. Hyttysmyrkkyä kannattaa myös käyttää uskollisesti. Tehokkain karkoteaine on DEET, jota tavallisissa hyttyskarkotteissa on 10-15 prosenttia ja tehokarkotteissa 20 prosenttia. 

Lue myös:

    Uusimmat