Käräjäoikeus ja kivenheittäjät

"Se teistä, joka ei ole syntiä tehnyt, heittäköön ensimmäisen kiven."

Raamatun kertomuksessa näin Jeesus opasti fariseuksia, jotka halusivat kivittää aviorikokseen syyllistyneen naisen.

Jotenkin tuo lause tuli mieleen, kun luki Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden päätöstä Kauhajoen aselupajutussa.

Tosin Kauhajoen jutussa kivet olivat jo lentäneet, fariseukset olivat poliiseja ja aviorikokseen syyllistynyt vaimo Matti Saarelle aseen jättänyt komisario.

Oikeuden päätös on selostettu - ilman raamatullisia vertauksia - uutisjutussa: Kauhajoen aseluvasta päättäneen komisarion syytteet hylättiin.

Käräjäoikeuden perustelut ovat ankaraa luettavaa jutussa todistajina kuulluille poliiseille. Useat todistajapoliisit pitivät komisarion ratkaisua viimeisinä päivinä ennen Kauhajoen murhia selkeästi virheellisinä ja aivan liian varovaisina.

Koulumurhien uhka oli ilmeinen ja Saaren ase olisi ilman muuta pitänyt ottaa pois, poliisit kertoivat oikeudessa.

Nyt käräjäoikeus ihmettelee päätöksessään: Jos tilanne oli oikeasti niin uhkaava, niin miksi ette sitten itse tehneet mitään.

Oikeus totesi aivan suoraan: "Epäilyt Saaren tulevasta käyttäytymisestä ja vaaran olemassaolosta eivät ole maanantaina 22.9.2008 voineet olla niin vahvoja, kuin mitä kertomuksista käy ilmi".

Oikeus luokittelee poliisitodistajat  jälkiviisaiksi. Yleensä oikeuslaitos luottaa todistajapoliiseihin kuin kallioon. Nyt ei. Käräjäoikeus jakaa päätöksessään tekemättömyyden taakan koko poliisijoukolle.

Kivenheitto-lause sopii käräjäoikeuden päätökseen toisessakin mielessä.

Oikeus kuvailee perusteluissaan hyvin tarkasti sitä miten aseen Matti Saarelle jättänyt komisario oli puntaroinut, pohtinut ja punninnut lupaa hyvin huolellisesti - kuin tuomioistuin päätöstään.

Kun harkinta oli tehty huolellisesti ja asiat mietitty, niin sillä oliko lopputulos jälkikäteen katsoen oikea vai väärä ei ollut merkitystä.

Käräjätuomarikaan ei voi tähän tapaan päätöstä tehdessään syyllistyä tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen, vaikka hovioikeus myöhemmin muuttaisi ratkaisun.

Käräjäoikeus ei heittänyt huolellisesti asiaa harkinnutta komisariota kivellä.

Nyt huolellisen harkinnan periaatetta voisi käyttää myös valtionkonttori, joka saa päättää peritäänkö oikeuden määräämät  syytetyn 30000 euronoikeudenkäyntikulut murhattujen omaisilta.

Lue myös:

    Uusimmat