Käräjäoikeus antaa tuomionsa äärioikeistoon kytkeytyvästä terrorismijutusta – 3D-aseita, iskukohteiden osoitteita ja toiveita yhteiskunnan romahtamisesta

Poliisin takavarikoimat videot paljastavat äärioikeistolaisista terrorismirikoksista epäiltyjen aseleikit ja vahingonteot 0:53
Videot näyttävät äärioikeistolaisista terrorismirikoksista epäiltyjen aseleikkejä, natsitervehdyksiä ja vahingontekoja.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa poikkeuksellisesta äärioikeistoon kytkeytyvästä terrorismirikosvyyhdissä. Kolmea miestä syytetään terrorismirikoksista. 

Syyttäjän mukaan kahdella miehistä oli tavoitteena valmistaa itseään väkivaltaisiin tekoihin. Kolmatta miestä syytetään avunannosta sellaisiin.

Syyttäjä vaatii terrorismirikoksista vankeusrangaistuksia 29-, 27- ja 22-vuotiaille miehille.

Syyttäjän mukaan epäillyt onnistuivat valmistamaan toimintakuntoisia 3D-automaattiaseita sekä kouluttautuivat ja harjoittelivat terrori-iskujen tekemistä varten. Miehet myös kuvasivat harjoituksiaan.

Syyttäjän mukaan joukkion tavoitteena oli lietsoa demokraattisen yhteiskunnan romahtamiseen johtavaa rotusotaa. Ryhmä suunnitteli heikentävänsä yhteiskuntaa erilaisilla terroriteoilla, jonka jälkeen äärioikeistolaiset voimat ottaisivat vallan. 

Iskuja raideliikenteeseen

Joukkio suunnitteli iskuja esimerkiksi sähköverkkoon ja raideliikenteeseen. 

Syyttäjän mukaan epäillyt suunnittelivat myös aseellisia ja muita väkivaltaiskuja vihollisinaan pitämiään ihmisryhmiä ja henkilöitä vastaan. Poliisi takavarikoi epäillyiltä osoitelistan, johon oli kirjattu ihon värin tai muutoin rasistisin perustein valittuja iskukohteita.

Keskusteluissaan miehet puhuivat myös tuolloisen pääministerin Sanna Mariniin kohdistuvasta väkivaltaiskusta.

Syytetyt ovat Lahdesta, Oulusta, Somerolta ja Hyvinkäältä. Syyttäjä pitää päätekijänä 29-vuotiasta miestä, jonka hallusta takavarikoitiin 3D-tulostimia, neljä 3D-tulostettua asetta ja tuhat patruunaa.

Vyyhdissä on syytettynä myös neljäs 66-vuotias mies, mutta häntä ei epäillä terrorismirikoksista.

Rikosten epäillään tapahtuneen vuosien 2021 ja 2023 välillä Lahden alueella.

Lue myös:

    Uusimmat