Äärioikeistolaisesta terrorismista syytetty mies sai idean aseiden rakentamiseen Venäjä-uutisista: "Minua ei niin vain tultaisi ampumaan"

Poliisin takavarikoimat videot paljastavat äärioikeistolaisista terrorismirikoksista epäiltyjen aseleikit ja vahingonteot 0:53
Katso, millaista materiaalia miehet kuvasivat. Syyttäjän keskeistä näyttöä ovat materiaalit, jotka löytyivät miesten laitteilta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa alkoi maanantaina oikeudenkäynti, jossa kolmea suomalaismiestä syytetään terrorismirikoksista. Syyttäjän mukaan heistä kahdella, 28- ja 26-vuotiailla miehillä, on ollut tavoitteena valmistaa itseään väkivaltaisiin tekoihin, joilla aiheutettaisiin niin sanotun rotusodan alkaminen ja yhteiskunnan romahtaminen tai joudutettaisiin niitä.

Miehiä syytetään muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä törkeistä ampuma-aserikoksista ja kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten. Syyttäjän mukaan 28-vuotias pääsyytetty valmisti aseita 3D-tulostamalla.

Pääsyytetty kertoi poliisin esitutkinnassa alkaneensa tulostaa ensimmäisiä FGC-9 –aseen osia vuoden 2021 lopulla. Ensimmäisen aseen hän sai valmiiksi keväällä 2022.

– Mä ensin oikeastaan tulostin ne osat, mitä pitää olla ja sitä mukaa aloin tekee niitä metalliosia. Sitku tuli aika, niin hankin niitä työkaluja, mitä pitikin tätä valmistusta varten. Tavallaan 3D-tulostin, puikkohitsi ja Makitan kulmahiomakone ovat ostettu tätä aseiden valmistusta varten. 

Miehen mukaan FGC-9-aseet ovat 9 millimetrin patruunoita käyttäviä puoliautomaattisia aseita, joiden moni osa valmistetaan muovista.

– Muoviosat näihin aseisiin olen 3D-tulostanut, nämä tallitiedostot löytyvät internetistä ja ne saa sieltä täysin ilmaiseksi. Loput metalliosat olen työstänyt itse käyttäen ohjeena FGC-9- tiedostoa, joka on saatavilla myös netistä. Näitä aseiden metalliosien työstöä varten olen hankkinut puikkohitsin ja kulmahiomakoneen sekä muita tavallisia metallintyöstöön tarvittavia laitteita.

MTV:n rikostoimittajat: Lahden terrorismiepäily oikeudessa 10:28
MTV:n rikostoimittajat: Lahden terrorismiepäily oikeudessa

Venäjä-uutiset kimmokkeena

Pääsyytetty otettiin kiinni elokuun lopulla 2022 puoliyön jälkeen hänen kotinsa ulkopuolelta. 

Edellisenä päivänä hän oli käynyt ampumassa itse rakentamillaan aseilla Hollolassa sijaitsevassa metsässä käyttämällä vesimelonia maalitauluna. Mukana oli toinenkin jutussa syytettynä oleva mies, mutta pääsyytetyn mukaan kaveri ei ampunut. Ampumisen jälkeen aseet vietiin talliin ja miehet menivät pääsyytetyn asunnolle, mistä heidät myös otettiin kiinni.

28-vuotias mies kertoi poliisille hankkineensa 3D-tulostimen vuoden 2021 loppupuolella. 

– Sain tän idean aseiden valmistuksesta siitä, koska alkoi tulemaan paljon Venäjän uutisia silloin viime vuoden syksyllä. Silloin päätin, että pitäisikö tehdä ase, jotta minua ei niin vain tultaisi ampumaan.

– Mihinkään aloitteelliseen väkivaltaan nämä aseet eivät olleet tulossa. Lähinnä itsepuolustukseen ja muuhun tällaiseen lähinnä.

Ensimmäinen miehen rakentamista aseista valmistui keväällä 2022. Myöhemmin hän rakensi vielä kolme muuta asetta.

Sanoi varautuvansa itsepuolustukseen

Poliisi kysyi mieheltä kuulusteluissa, mikä oli hänen rakentamiensa aseiden käyttötarkoitus.

– Ne oli sitä itsepuolustustilanteita varten, eli jos ennakoimani kaaos talvella tapahtuu, että yhteiskunta menee täysin laittomaan tilaan sen vuoksi, että ihmisillä menee kaikki tulot sähköön ja polttoaineeseen ja tulee levottomuuksia. Niissä tilanteissa aattelin, että poliisi ei ehdi kaikkialle ja silloin tulee olla omia aseita, millä puolustaa itseään, mies kertoi poliisikuulusteluissa viime vuoden syyskuussa.

– Olet edellisessä kuulustelussa kertonut, että Venäjä-uutisointi ja heidän aloittamansa sota sekä Covid ja maahanmuuton aiheuttamat vastoin asettelut tässä valtiossa ovat lisänneet tätä omaa varautumistasi talven levottomuuksien osalle. Pitääkö paikkansa, poliisi kysyi mieheltä.

– Joo pitää paikkansa.

Syyttäjän mukaan taustalla äärioikeistolainen ajattelu

Syyttäjä vaatii 28-vuotiaalle pääsyytetylle vähintään kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta. 66- ja 21-vuotiaille miehille syyttäjä vaatii ehdollisia rangaistuksia. 26-vuotiaalle vaaditaan vähintään vuoden vankeutta, mutta syyttäjä aikoo ottaa kantaa ehdottomaan tai ehdolliseen rangaistukseen vasta myöhemmin.

– Pääsyytetty on itse valmistanut pistoolikaliiperisia itselataavia kertatuliaseita, jotka ampuma-aselaissa luokitellaan erityisen vaarallisiksi ampuma-aseiksi. Lisäksi hän on kouluttanut itseään valmistamaan muunkin tyyppisiä aseita ja lisäksi harjoitellut ja testannut ampumaan näillä valmistamillaan aseilla. Muiden rooli on ollut tätä valmistamista avustava tai sitten he ovat olleet tekemisissä näiden valmiiden aseiden kanssa. Yhdellä vastaajista on ollut hallussaan aseista ja hän on myynyt patruunoita, valtionsyyttäjä Mari Mattila sanoo MTV Uutisille.

Syyttäjän näkemyksen mukaan rikosten taustalla oli äärioikeistolainen aatemaailma ja -ideologia. Useissa syytteissä väitetty tekopaikka on Lahti. Ajallisesti teot sijoittuvat syyttäjän mukaan vuosiin 2021–2023.

– Syyttäjän väite on, että nämä henkilöt olisivat omaksuneet tällaisen äärioikeistolaisen ajatusmaailman, jossa väkivallan käyttäminen on hyväksyttävää tai jopa välttämätöntä tämän nykyisen demokraattisen yhteiskuntajärjestelmän romahduttamiseksi.

Kaikki neljä miestä ovat kiistäneet terrorismisyytteet ja sen, että niiden taustalla olisi vaikuttanut aate.

28-vuotias pääsyytetty on ollut aiemmin perussuomalaisten ehdokkaana kuntavaaleissa sekä rasistisen ja fasistisen sinimustan liikkeen jäsen. Hän on myös toiminut puheenjohtajana itseään kansallismieliseksi kutsuvassa opiskelijajärjestössä.

Lue myös:

    Uusimmat