Lahden terrorismioikeudenkäynti: Kolmelle terrorismisyytteet, syyttäjän mukaan yksi on selkeä päätekijä – kaikki kiistävät

Syyttäjä kertoo Lahden terrorismioikeudenkäynnistä 3:23
Syyttäjä: Mieskolmikko valmistautui terrori-iskuihin valmistamalla aseita 3D-tulostimilla

Kolmea miestä syytetään äärioikeistolaisista terrorismirikoksista Lahdessa. Oikeudenkäynti on alkanut tänään iltapäivällä. MTV Uutiset on paikalla.

Syyttäjän mukaan kahdella miehistä on ollut tavoitteena valmistaa itseään väkivaltaisiin tekoihin, joilla joudutettaisiin tai aiheutettaisiin rotusodan alkaminen ja yhteiskunnan romahtaminen. Heitä syytetään terrorismirikoksista. Kolmatta miestä syytetään avunannosta sellaisiin.

Päätekijänä pidetään vuonna 1994 syntynyttä miestä, joka syyttäjän mukaan valmisti 3D-tulostettuja konepistooleita kotonaan ja vuokraamassaan varastotilassa. 

Yhdellä niistä ammuskeltiin ulkomaalaistaustaisen perheen postilaatikkoa Lahdessa toukokuussa 2022. Tästä syytettynä on vuonna 1996 syntynyt mies. 

Kolmas syytetty, eli avunantorikoksista syytetty mies on syntynyt vuonna 2001. Syyttäjän mukaan hän esimerkiksi pyrki auttamaan pääsyytettyä 3D-tulostettujen aseiden muuntamisessa täysautomaattiseksi. Tämä jäi kuitenkin yritykseksi.

Terrorismirikoksista syytetyn kolmikon lisäksi syytettynä on vuonna 1957 syntynyt mies, jota syytetään tavallisista ampuma-aserikoksista. Hänellä ei syyttäjän mukaan ole ollut terroristista motiivia.

Päätekijäksi syytetyn kotoa löydettiin aseita ja natsirekvisiittaa

Syyttäjän näkemyksen mukaan vuonna 1994 syntynyt mies on vyyhdissä selkeä päätekijä. 

Poliisin esitutkinnassa hänen hallustaan takavarikoitiin 3D-tulostimia ja neljä 3D-tulostettua asetta. Kaksi aseista oli ampumakunnossa. 

Miehen kotoa löydettiin myös yli 1000 patruunaa. Valtaosa patruunoista oli 9 millimetrin kaliiperia.

Miehen käyttämästä varastosta löydettiin hakaristilippu ja tietokoneelta tiedosto "elämäntarina siitä miten minusta tuli äärioikeistolainen". Tietokoneelta löydettiin myös videoita esimerkiksi Uuden-Seelannin verisestä moskeijahyökkäyksestä vuodelta 2019 sekä ihmisten henkilö- ja yhteystietoja.

Syyttäjän näkemyksen mukaan osoitelistalle oli päätynyt miehen kanssa poliittisesti eri mieltä olevia henkilöitä.

Miestä syytetään muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä ampuma-aserikoksesta ja kouluttautumisesta terrorisimirikoksen tekemistä varten.

Syyttäjän mukaan miehen tarkoituksena oli aiheuttaa vakavaa pelkoa Suomen väestön keskuudessa, horjuttaa vakavasti Suomen oikeusjärjestystä tai aiheuttaa erityisen suurta vahinkoa valtion yhteiskunnallisille perusrakenteille. 

Syytteiden mukaan mies oli omaksunut äärioikeistolaisen akselerationistisen aatteen, jossa pyritään vauhdittamaan yhteiskunnan rakenteiden romahdusta jopa väkivaltaisin iskuin.

Äärioikeistolaisten terrorismirikosten lisäksi miestä syytetään huumausainerikoksesta, sillä miehen asunnolta löydettiin useita kannabiskasveja. 

Mies on ollut aiemmin perussuomalaisten ehdokkaana kuntavaaleissa sekä rasistisen ja fasistisen sinimustan liikkeen jäsen.

Yksi syytetyistä sinimustan liikkeen jäsen

Vyyhtiin liittyvien rikosten uskotaan tapahtuneen vuosien 2021 ja 2023 välillä pääasiassa Lahden seudulla.

Syytetyt ovat pääosin kiistäneet rikokset. Kaikki ovat kiistäneet, että toiminnan taustalla olisi ollut minkäänlaista äärioikeistolaista aatetta.

Yhtä syytettyä, vuonna 1957 syntynyttä miestä, ei syytetä terrorismirikoksista, vaan ampuma-aserikoksesta, sillä mies oli syyttäjän mukaan myynyt terrorismirikoksista syytetyille miehille sotilaskiväärin ja patruunoita. 

Kaikki epäillyt määrättiin tutkintavankeuteen syksyllä 2022, mutta sittemmin vapautettiin. 

Vuonna 1994 syntynyt pääepäilty vangittiin uudelleen maaliskuussa 2023, sillä hänen uskotaan jatkaneen rikosten tekemistä tutkintavapaudesta ensimmäisen kerran vapauduttuaan. Hän on edelleen vangittuna todennäköisin syin rikoksista epäiltynä.

Oikeutta käydään Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa useiden päivien ajan. Pääkäsittely alkaa maanantaina iltapäivällä. Maanantaina oikeudessa käsitellään neljänteen vastaajaan liittyviä ampuma-aserikoksia, joilla syyttäjän mukaan ei ollut terroristista tarkoitusta. 

Pääsyytettyä ja muita vastaajia vastaan luettuja syytteitä terrorismirikoksia aletaan puida vasta myöhemmin tällä viikolla torstaina. 

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä Lahdessa. 

Juttua päivitetty kauttaaltaan 11.9.2023 kello 11.24: Täydennetty tietoja syyttäjän haastehakemuksesta sekä oikeuden valmisteluistunnossa ilmi käyneistä seikoista. 

Lue myös:

    Uusimmat