Kolme tuomittiin äärioikeistolaisista terrorismirikoksista vankeuteen – tarkoitus aiheuttaa vakavaa pelkoa Suomessa

Poliisin takavarikoimat videot paljastavat äärioikeistolaisista terrorismirikoksista epäiltyjen aseleikit ja vahingonteot 0:53
Katso videolta, millaisia videoita nuoret miehet kuvasivat. Materiaali on poliisin esitutkintapöytäkirjasta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut kolme nuorta miestä äärioikeistolaisista terrorismirikoksista niin sanotussa Lahden terrorismijutussa. 

Jutun pääsyytetty, vuonna 1994 syntynyt Viljam Lauri Antero Nyman tuomittiin yli kolmen vuoden vankeuteen. 

Nyman valmisti kotonaan aseita 3D-tulostimella ja harjoitteli niiden käyttöä. Käräjäoikeuden mukaan toiminta liittyi Nymanin äärioikeistolaiseen aatteeseen, josta esitettiin oikeudessa suuri määrä todisteita – jopa Nymanin itsensä kirjoittamaa pohdintaa radikalisoitumisestaan.

Käräjäoikeuden mukaan Nyman sekä vuonna 1996 syntynyt kanssatuomittu olivat omaksuneet akselerationistisen aatteen, jossa lietsotaan demokraattisen yhteiskunnan romahtamiseen johtavaa rotusotaa ja jossa hyväksytään väkivalta valkoisen väestön ylemmyyttä puolustettaessa. 

Käräjäoikeuden mukaan Nymanin ja nuoremman miehen edustamassa aatteessa maahanmuuttajat, etniset ja uskonnolliset vähemmistöt, antifasistit ja yhteiskunnalliset vaikuttajat nähdään vihollisina. 

Tuomion mukaan Nymanin tarkoituksena on ollut aatteensa mukaisesti aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa. Käräjäoikeuden mukaan hän toimi terroristisessa tarkoituksessa.

Nyman sai tuomion kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä ampuma-aserikoksesta, kahdesta kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten sekä huumausainerikoksesta. 

Rangaistus on 3 vuotta ja 4 kuukautta ehdotonta vankeutta. 

Muille lyhyemmät tuomiot

Muiden syytettyjen tuomiot ovat alle kaksi vuotta vankeutta.

Vuonna 1996 syntynyt mies tuomittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdystä ampuma-aserikoksesta sekä kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten, avunannosta kouluttautumiseen terrorismirikoksen tekemistä varten sekä ampuma-aserikoksesta, huumausainerikoksesta ja vahingonteoista 1 vuoden ja 9 kuukauden vankeuteen.

Vankeusrangaistus on ehdoton muun muassa rikosten vakavuuden takia.

Mies piti hallussaan Nymanin valmistamaa asetta ja käytti sitä maahanmuuttajataustaisen perheen postilaatikon tuhoamiseen ampumalla. Toisella kertaa mies tuhosi laatikon räjäyttämällä. Oikeuden mukaan tarkoituksena oli pelotella asianomistajia näiden ihonvärin takia ja osoittaa, etteivät he ole tervetulleita asuinalueelle.

Tuomion mukaan mies myös harjoitteli aseen käyttöä ja auttoi Nymania aserikoksissa.

Vuonna 2001 syntynyt mies tuomittiin muun muassa avunannosta terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn törkeään ampuma-aserikokseen sekä avunannosta kouluttautumiseen terrorismirikoksen tekemistä varten 7 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Myös hän oli käräjäoikeuden mukaan omaksunut äärioikeistolaisen aatteen. Hänen roolinsa konkreettisissa rikoksissa oli kuitenkin vähäisempi.

Käräjäoikeus luki miehen syyksi avunantoja Nymanin rikoksiin. Nuori mies muun muassa tilasi laukaisukoneistoja Nymanin valmistamiin aseisiin tietoisena Nymanin terroristisista tarkoitusperistä.

Poikkeuksellinen tuomio

Jutun neljäs syytetty, vuonna 1957 syntynyt mies, sai tuomion kahdesta ampuma-aserikoksesta. Rangaistuksena on 1 vuosi ja 2 kuukautta ehdotonta vankeutta. 

Hänen osaltaan rikoksiin ei epäilty liittyvän terroristista motiivia, joskin syytteissä oli kyse patruunoiden myymisestä Nymanille ja aseen myymisestä vuonna 1996 syntyneelle miehelle. 

Käräjäoikeus piti tekoja lajissaan hyvin moitittavina, koska iäkkäämpi mies tiesi nuorempien motiiveista. Rikosten vakavuuden takia myös kuusikymppiselle miehelle luettu vankeusrangaistus on ehdoton.

Käräjäoikeuden tänään antama tuomio on paitsi poikkeuksellinen, myös harvinainen. 

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun äärioikeistolaisiksi katsottuja terrorismirikoksia on puitu käräjäoikeudessa. 

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Pääsyytetty valmisti aseita

Oikeudenkäynti alkoi Lahdessa syyskuussa. Oikeudenkäynnissä selvisi, että valtaosa rikoksista kietoutui tavalla tai toisella vuonna 1994 syntyneen pääsyytetyn Viljam Nymanin ympärille. 

Oikeudessa kuultiin, miten Nyman valmisteli itseään syyttäjän mukaan väkivaltaisiin tekoihin ja jopa terrori-iskuihin äärioikeistolaisen aatteen nimissä. Niin teki syyttäjän mukaan myös vuonna 1996 syntynyt mies.

Syyttäjän näkemyksen mukaan kaksikko toivoi ja odotti niin sanottua ”rotusotaa” sekä nykyisen yhteiskuntajärjestyksen romahtamista. 

Väitettynä motiivina oli siis äärimmäinen akselerationistinen maailmankuva, johon miehet olivat syyttäjän mukaan uppoutuneet syvälle.

Esitutkinnassa pääsyytetyn kotoa löydettiin paitsi printattuja aseita, myös suuri määrä patruunoita niihin. Nymanin asunnosta löytyi myös runsaasti erilaista uusnatsirekvisiittaa sekä manifesteja ja oppaita. Miehen olohuonetta koristi natsilippu.

Tietokoneelleen mies oli kirjoittanut elämäkerrallisen tekstin, jossa hän kuvasi äärioikeistolaista maailmankuvaansa ja radikalisoitumistaan sekä sen syitä.

Pääsyytetty myönsi aseiden valmistamisen

Oikeudenkäynnissä Nyman myönsi valmistaneensa aseita 3D-tulostamalla, mutta kiisti toimineensa minkään aatteen vuoksi. Muutkin syytetyt kiistivät toimineensa ääriaatteen innoittamana.

Oikeudessa esiteltyjen todisteinen perusteella miehet kävivät silti keskenään karkeaa ja avoimen rasistista keskustelua, jossa puhuttiin muun muassa entisen pääministeri Sanna Marinin sekä tummaihoisten ihmisten ampumisesta. 

Puheissa nousivat esiin myös ajatukset esimerkiksi infrastruktuuria vastaan tehtävistä iskuista. Miehet myös kuvasivat itseään esimerkiksi tekemässä natsitervehdyksiä ja harjoittelemassa ampuma-aseiden käyttöä. Harjoitusmaaleina toimi muun muassa Daavidin tähdellä koristeltu vesimeloni sekä helsinkiläisten vasemmistoaktivistien toimitilalta varastettu kirja. 

Nyman julkaisi verkossa kuvia suunnittelemistaan 3D-tulostettavista asemalleista. 

Nimiksi oli valikoitunut muun muassa "NIGGERBLASTER1488" sekä "Neekerit vittuun Suomesta 9mm".

Pääsyytetty ollut mukana politiikassa

Nyman on itse luonnehtinut itseään etnonationalistiksi. Hän on aiemmin ollut mukana poliittisessa toiminnassa muun muassa perussuomalaisten nuorten riveissä. 

Perussuomalaisten jälkeen Nyman on ollut tekemisissä avoimen rasistisen ja fasistisen Sinimusta liike -puolueen kanssa. Mies on jakanut sosiaalisessa mediassa tietoja puolueesta ja esiintynyt puolueen julkaisemassa kuvassa.

Nyman on ollut myös järjestämässä seksuaalivähemmistöjä vastustanutta mielenilmausta Helsingin keskustassa sijaitsevan kirjasto Oodin luona heinäkuussa 2022. Tuolloin Oodissa järjestettiin alle kouluikäisille lapsille satuhetki, jossa kertojana toimi drag artisti Gaylien 2000.

Nyman on opiskellut oikeustiedettä.

"Avuttomat turasuutarit"

Mieskolmikon puolustuksen mukaan äärimmäisissä puheissa oli kyse vitsailusta ja pahan olon purkamisesta tai "öyhöttämisestä".

Käräjillä pääsyytetyn puolustusasianajaja Jukka Relander kuittasi päämiehensä ja muiden rajut puheet "höpöhöpöksi" ja fantasiahaaveiluksi.

Relander luonnehti miehiä avuttomiksi ja typeriksi "turasuutareiksi", jotka eivät olisi kyenneet toteuttamaan syyttäjän esittämiä kauhukuvia edes halutessaan. 

Syyttäjän mukaan asiassa ei voinut olla kyse pelkästä nuorten miesten hassuttelusta, koska miehet olivat ryhtyneet valmistamaan toimivia ampuma-aseita ja myös onnistuneet siinä. 

Aseiden valmistamiselle ei puolestaan selvinnyt mitään uskottavaa selitystä äärioikeistolaisen aatemaailman sijaan.

Pääsyytetty oli koko oikeudenkäynnin ajan tutkintavankeudessa, sillä viranomaisten mukaan hän jatkoi äärioikeistolaisten rikosten tekemistä ja aseiden valmistamista vielä senkin jälkeen, kun KRP oli saanut niistä vihiä.

Syyttäjä kertoo Lahden terrorismioikeudenkäynnistä 3:23
Syyttäjän mukaan mieskolmikko valmistautui terrori-iskuihin. Katso syyttäjän haastattelu yltä.

Lue myös:

    Uusimmat