Suomalaisnelikon epäillään valmistautuneen ihmisten surmaamiseen – kolmelle syytteet terrorismirikoksista

Suunniteltujen iskujen kohteina ihmisryhmiä ja yksittäisiä ihmisiä – Lahden terrorismirikosepäilyissä motiivina rotuviha 8:01
Suunniteltujen iskujen kohteina ihmisryhmiä ja yksittäisiä ihmisiä – Lahden terrorismirikosepäilyissä motiivina rotuviha

Yksi syytetyistä on vielä vangittuna. Kaikki neljä ovat pääosin kiistäneet syyllistyneensä epäiltyihin rikoksiin.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on nostanut syytteet neljää suomalaismiestä vastaan muun muassa Lahteen sijoittuvassa epäillyssä äärioikeistoterrorismijutussa. Kolmea syytetyistä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista, kuten kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten. Yhdellä syytetyllä ei epäillä olleen terroristista tarkoitusta.

–  Syytettyjen epäillään rasististen uskomustensa perusteella valmistautuneen väestöryhmien väliseen aseelliseen konfliktiin, jossa ihmisiä surmattaisiin ja yhteiskunnan rakenteita horjutettaisiin iskuilla, joissa käytettäisiin itse valmistettuja ampuma-aseita, syyttäjä sanoo tiedotteessaan.

Syytettyjen epäillään valmistaneen aseita 3D-tulostamalla. Syyttäjän mukaan asiassa ei kuitenkaan ole ilmennyt, että toiminta olisi edennyt konkreettisen terroriteon valmistelun asteelle.

Kiistävät epäillyt rikokset pääosin

Syytetyt 21-, 26-, 28- ja 66-vuotiaat miehet ovat kiistäneet epäillyt rikokset pääosin. Kaikki vangittiin viime vuoden syksyllä Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Heitä epäiltiin tuolloin törkeästä ampuma-aserikoksesta. Sittemmin tutkinnassa alettiin epäillä, että rikos on tehty terroristisessa tarkoituksessa.

Kaikki epäillyt vapautettiin loka–marraskuussa. Viimeisenä tutkintavankeudesta vapautui 28-vuotias mies. Hänet kuitenkin vangittiin pian uudelleen, sillä hänen on epäilty jatkaneen toimintaansa heti vapautumispäivänään. Hänet vangittiin uudelleen, ja hän on vangittuna edelleen.

Mies on ollut aiemmin perussuomalaisten ehdokkaana kuntavaaleissa sekä rasistisen ja fasistisen sinimustan liikkeen jäsen.

Taustalla akselerationistinen ideologia

Poliisi kertoi heinäkuussa, että epäillyt ovat muodostaneet radikalisoituneen äärioikeistolaisen ryhmittymän. Poliisin mukaan epäiltyjen motiivit pohjautuvat akselerationistiseen ideologiaan, jossa yritetään jouduttaa yhteiskunnan romahtamiseen johtavia kehityskulkuja.

Akselerationismissa on kyse äärioikeistolaisesta, demokratian hylänneestä aatemaailmasta, jonka mukaan yhteiskunta pitää romahduttaa terrori-iskuilla, jotta päästään valkoisten hallitsemaan totalitaristiseen yhteiskuntaan. Ajattelussa erivärisiä ja muualta muuttaneita ihmisiä, vastakkaista aatemaailmaa edustavia poliitikkoja, juutalaisia ja erityisesti islaminuskoa harjoittavia ihmisiä pidetään uhkana.

Poliisin mukaan suunniteltujen iskujen kohteena ovat olleet yleisesti ei-kantasuomalaiset ihmiset, maahanmuuttajat ja tummaihoiset ihmiset. Epäiltynä kohteena ovat olleet myös poliittiset tai ideologiset tahot, jotka ovat suhtautuneet maahanmuuttoon "väärällä tavalla". Iskuja on poliisin mukaan suunniteltu kohdistettavan myös infrastruktuuriin.

 

Lue myös:

    Uusimmat