Kansanedustajat vastustavat EU-veroa

EU-komission esitys antaa EU:lle oikeus periä veroja ja maksuja ei innosta suomalaisia kansanedustajia. Eduskunnassa EU-asioita hoitavan suuren valiokunnan selvä enemmistö tyrmää ajatuksen MTV3:n uutisten kyselyssä.

Kysyimme asiaa 38 valiokunnan jäseneltä sekä varajäseneltä. Vain kaksi heistä kannatti lähtökohtaisesti ajatusta, että EU voisi kerätä varoja suoraan omalla verolla tai maksulla.

- Euroopan unioni on samanlainen päätöksentekopaikka kuin kunnanvaltuusto tai eduskunta. Ja meillä on kuntavero ja eduskunnassa säädetään veroja valtakunnallisesti. On luontevaa, että Euroopan unionillakin on yhteisessä päätöksenteossa verotusoikeutta, toteaa Kimmo Kiljunen (SDP).

- On syntynyt uusia tarpeita - esimerkiksi ilmastopoliittinen rahoitus ja sitten tämä pankkien tukemisharjoitus, johon tarvitaan pelimerkkejä. Ei ole ehkä kovin helppo ajatus, että nyt EU:n jäsenmaksuja ruvettaisiin sellaisenaan nostamaan, sanoo Timo Juurikkala (Vihr.).

Kannatus kasvaa, jos maksu pienenee

Kymmenen muuta kyselyyn vastannutta oli valmiita antamaan EU:lle verotusoikeuden siinä tapauksessa, että Suomen maksuosuus pienenee. Joukossa on myös Perussuomalaisten edustaja, vaikka puolue muuten vastustaakin EU:n valtaoikeuksien kasvattamista.

- Emme halua periaatteessa EU:lle minkäänlaista verotusoikeutta, toteaa Pietari Jääskeläinen (PS).

Tästä voidaan siis kuitenkin tinkiä.

- Näin, näin tietysti on , jos se meidän nettomaksu kaiken kaikkiaan vähenisi EU:lle, Jääskeläinen sanoo.

Enemmistö tiukasti vastaan

Yli puolet valiokunnan jäsenistä ja varajäsenistä vastustaa kuitenkin ajatusta myös siinä tapauksessa, että Suomen valtion maksuosuus EU:n budjettiin pienensi.

Tämä kanta on selvä kokoomuksen ja keskustan kohdalla. Molemmista puolueista kahdeksan vastasi kyselyymme, ja molemmissa seitsemän oli tätä mieltä.

- Yhteiset EU-verot olisivat aika iso askel kohti EU:n liittovaltiokehitystä, enkä kannata sitä, sanoo Antti Kaikkonen (Kesk.).

- Mitä useampi verottajataho on, sitä sekavammaksi systeemit menevät. Ajatus voisi olla se, että mentäisiin kohti liittovaltiota, toteaa Ulla Karvo (Kok.).

Mitä EU-veroja?

EU-komissio on tehnyt kuusi ehdotusta uusista rahalähteistä. Suuren valiokunnan jäsenten mielestä kaksi parasta ehdotusta olisivat rahoitusalan EU-vero sekä lentoliikenne-maksu. Kaksi huonointa vaihtoehtoa olisivat EU:n arvonlisävero seka EU:n yritystulovero.

Kaksi muuta komission ehdotusta ovat energiavero sekä tulot päästöoikeuksien huutokaupasta.

Asiasta käydään vilkasta keskustelua EU-maissa. Kesän alussa komissio tekee asiasta virallisen ehdotuksen osana EU:n seuraava rahoituskautta.

Katso Anne Sjöholmin juttu

Lue myös:

    Uusimmat