Kansanedustaja Kasvi vaikeni kuulustelussa - sai uhkasakon

Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) on MTV3:n tietojen mukaan saanut uhkasakon, koska hän ei ole suostunut vastaamaan poliisin kysymyksiin. Poliisi kuuli Kasvia todistajana kunnianloukkausjutussa, joka liittyy Helsingin Sanomain tammikuussa 2008 julkaisemaan artikkeliin.

Helsingin Sanomat väitti, että seitsemän kansanedustajaa on ahdistellut joitakin eduskunnan naispuolisia työntekijöitä.

Yksi lehden nimeämistä ahdistelijoista on kokoomuksen Lyly Rajala. Syyttäjä on Rajalan rikosilmoituksen jälkeen nostanut neljää Helsingin Sanomain toimittajaa vastaan syytteen törkeästä kunnianloukkauksesta.

Kasvin ei epäillä syyllistyneen rikokseen, eikä hän esiinny Helsingin Sanomain jutussa. Koska Kasvia kuultiin todistajana, hänellä olisi velvollisuus vastata poliisin kysymyksiin.

Uhkasakon Kasville määräsi pakkokeinona Helsingin käräjäoikeus.

Kasvi ei kommentoi

Kasvi ei suostunut kommentoimaan asiaa MTV3:lle mitenkään, koska alkuperäinen rikostutkinta on kesken. Ei ole tiedossa, onko Kasvi maksanut sakon ja miten poliisi etenee, jos Kasvi yhä kieltäytyy vastaamasta.

Esimerkiksi toimittajilla, lääkäreillä ja pienellä joukolla muiden ammattien harjoittajia on oikeus todistajana jättää vastaamatta kysymyksiin. Lääkärit voivat jättää kertomatta potilaittensa asioita, kun taas toimittajien ei tarvitse paljastaa lähteitään.

Toimittajan oikeus tosin raukeaa, mikäli käsiteltävänä olevassa rikosasiassa voidaan tuomita lain mukaan vähintään kuuden vuoden vankeusrangaistus.

Painostusvankeus mahdollinen

Uhkasakko ei estä Kasvin kutsumista todistajaksi varsinaiseen oikeudenkäyntiin, jonka on määrä alkaa tammikuussa. Jos hän ei suostu todistamaan sielläkään, oikeus voi määrätä hänet painostusvankeuteen.

Oikeudenkäymiskaaren mukaan painostusvankeudessa todistajaa pidetään niin kauan, kunnes hän todistaa. Vankeus voi kestää enintään kuusi kuukautta, mutta ei pidempään kuin asia on kyseisessä oikeusistuimessa vireillä.

Oikeudenkäynnin alku ei tosin ole varmaa, sillä käsittely on lykkääntynyt jo kahdesti. Ensin syytteitä oli määrä alkaa puida keväällä, mutta asia siirrettiin syksyyn.

Lykkääntymisen taustalla on syyttäjän pyytämä lisätutkinta. Eräiden arvioiden mukaan lisätutkinnassa mahdollisesti ilmenevät asiat hyödyttäisivät syytettyjä.

28.10.

Katso Johanna Tuurin juttu

Lue myös:

    Uusimmat