Kansainväliseltä valuuttarahastolta vakava varoitus: "Pahin on vielä edessä"

Mitä korkojen nousu tarkoittaa tavalliselle kuluttajalle? 0:59
Mitä korkojen nousu tarkoittaa tavalliselle kuluttajalle?

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF leikkaa maailmantalouden ensi vuoden kasvuennustettaan 0,2 prosenttiyksiköllä 2,7 prosenttiin. Sen sijaan tämän vuoden kasvuennusteensa IMF pitää 3,2 prosentissa. Viime vuonna maailmantalous kasvoi 6,0 prosenttia.

IMF varoittaa, että pahin on vielä edessä. Valuuttarahaston mukaan maailmantalous kärsii muun muassa Venäjän hyökkäyksen vaikutuksista energian ja ruoan hintoihin. Inflaation IMF odottaa kiihtyvän viime vuoden 4,7 prosentista 8,8 prosenttiin tänä vuonna.

IMF arvioi, että peräti yli kolmannes talouksista ajautuu taantumaan tänä tai ensi vuonna. Kasvu heikentyy kaikilla kolmella suurimmalla talousalueella Yhdysvalloissa, Euroopan unionissa ja Kiinassa.

Euroalueen talous kasvaa ennusteen mukaan vielä tänä vuonna 3,1 prosenttia, mutta ensi vuonna kasvu hyytyy 0,5 prosenttiin.

Euroalueen suurin talous Saksa painuu ensi vuonna taantumaan. Samoin käy Italialle. Sen sijaan Ranskan talous pysyy vielä plussalla. EU:n ulkopuolinen Britannia välttyy niukin naukin taantumalta.

Yhdysvalloissa talous kasvaa kituliaasti 1,6 prosenttia tänä vuonna ja 1,0 prosenttia ensi vuonna. Kiinassa 3,2 prosentin kasvu tänä vuonna ja 4,4 prosentin kasvu ensi vuonna ovat alhaisimmat vuosikymmeniin.

IMF arvioi, että sotaa käyvän Venäjän talous taantuu tänä vuonna 3,4 prosenttia ja ensi vuonna 2,3 prosenttia.

Keskuspankkien koronnostot hyydyttävät kasvua

IMF:n mukaan avaintekijä kasvun hyytymisessä on se, että keskuspankit yrittävät hillitä inflaatiota nostamalla ohjauskorkojaan. Nousevat korot ja elinkustannukset supistavat kotimaista kysyntää, mikä heikentää talouskasvua.

Inflaation hillitseminen on hidasta, sillä IMF:n ennusteen mukaan inflaatio painuu tämän vuoden 8,8 prosentista 6,5 prosenttiin ensi vuonna ja 4,1 prosenttiin vuonna 2024. Vuoden 2024 lukema on edelleen selvästi keskuspankkien tavoitteleman 2 prosentin yläpuolella.

Lue myös:

    Uusimmat