Kansainvälinen paine ei estänyt meksikolaisen teloitusta

Texasin osavaltio uhmasi Kansainvälistä tuomioistuinta, Meksikoa, presidentti George W. Bushia ja YK:n pääsihteeriä Ban Ki Moonia teloittamalla eilen meksikolaismiehen.

Teinitytön murhasta tuomittu Jose Ernesto Medellin teloitettiin siitä huolimatta, että Kansainvälinen tuomioistuin ICJ oli määrännyt lykkäämään hänen ja muiden kuolemaantuomittujen meksikolaisten teloituksia ja käsittelemään heidän syytteensä uudelleen. ICJ katsoi, että tuomituilta oli evätty oikeus käyttää konsulinpalveluja, kuten diplomaattien tarjoamaa lakiapua.

Edes presidentti George W. Bush ei voinut estää teloitusta, sillä presidentillä ei perustuslain mukaan ole valtaa puuttua asiaan. Pääsihteerinkään vetoomus ei tuottanut tulosta.

Yhdysvaltain edustajainhuone on ottanut käsiteltäväkseen lakiehdotuksen, joka mahdollistaisi kansainväliselle oikeudelle osavaltion lakia suuremman vallan. Kongressi on kuitenkin tauolla syyskuuhun asti, eikä korkein oikeus hyväksynyt Medellinin viime hetken valitusta teloituksen lykkäämiseksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat