Mainos

Kansa kivitti presidentinlinnaa Ukrainassa

Mielenosoitukset Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa kärjistyivät tänään. Presidentti Leonid Kutshman eroa vaativat mielenosoittajat muun muassa kivittivät presidentinpalatsia.

Mellakkapoliiseja Kiovassa

Poliisit hajottivat väkijoukon kyynelkaasulla. Päivän aikana arviolta jopa 10 000 ihmistä osoitti mieltään Kiovan keskustassa. Useita ihmisiä loukkaantui yhteenotoissa. Parisataa Kutshman eroa vaativaa mielenosoittajaa otti yhteen poliisin kanssa.

Poliisi karkotti mielenosoittajat puistosta, jossa presidentti laski kukkia 1800-luvulla eläneen kansallismielisen runoilijan ja sorron vastustajan Taras Shevtshenkon patsaalle. Mellakkapoliisi hakkasi useita mielenosoittajia patukalla päähän ja potki maassa makaavaa naista. Yksi mielenosoittaja loukkaantui vakavasti ja useat muut, mm. sosialistinen kansanedustaja, lievemmin.

Kutshma, joka näyttäytyi ensi kertaa viikkoihin julkisuudessa, välttyi joutumasta suoraan kosketukseen mielenosoittajien kanssa. Kutshma saapui tilaisuuteen ilmoitettua aiemmin ja poistui nopeasti. Myöhemmin päivällä hän vieraili tulvasta kärsivillä alueilla maan länsiosassa.

Presidentti Kutshmaa on syytetty julkisuudessa hallitusta arvostelleen toimittajan Georgi Gongadzen katoamisesta ja murhasta viime vuonna. Kutshma on sanonut, ettei hänellä ole mitään tekemistä asian kanssa. Kutshma syyttää mielenosoituksista ulkomaisia tahoja.

Poliittiset asiantuntijat uskovat, että Kutshma saattaa joutua jo pian astumaan syrjään virastaan. Useiden arvioiden mukaan tämänpäiväiset mielenosoitukset olivat kiivaimmat sen jälkeen, kun Kutshman vastaiset mielenilmaukset kaksi kuukautta sitten alkoivat.

Ukrainan tulvat korkealla

Itäistä Eurooppaa koettelevat edelleen ennätystulvat, ja Luoteis-Ukrainassa tulvat ovat vaatineet seitsemän kuolonuhria ja kodittomiksi on jäänyt ainakin 13 000 ihmistä. Ukrainassa on löyty myös vedenkorkeudessa 100 vuoden ennätyksiä.

Unkarissa on rakennettu patoja

Itä-Unkarissa on evakuoitujen määrä noussut jo yli 30 000:een. Tisza-joessa on vesi nyt korkeammalla kuin sataan vuoteen. Pohjois-Romaniassa vesi on haudannut kyliä, katkonut teitä ja sähkölinjoja.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.