Kännykkä ei korvaa vanhempaa kesälläkään

Koulujen päättymiseen on enää muutama viikko ja monissa perheissä pohditaan, miten pienten eka- ja tokaluokkalaisten päivät järjestyvät loman alkaessa. Kaikilla vanhemmilla ei ole mahdollisuutta pitkiin kesälomiin esimerkiksi pätkätöiden takia. Kun myös isovanhemmat asuvat kaukana, ollaan tilanteessa, jossa auttavaa turvaverkkoa ei ole, ja lapsi saattaa joutua viettämään lomapäivät yksin vanhempien ollessa työssä.

Mannerheimin lastensuojeluliitosta kerrotaan, että ideoita ja ohjeita 7-8 -vuotiaan kesän järjestämiseksi kysellään ajoittain myös heiltä.

- Tämä on vaikea asia. Yleisestihän pidetään hyvänä, että ekaluokkalaiset eivät olisi yksin kotona koulupäivän jälkeen, niin miksi sitten kesälläkään. Me katsomme, että lapsi tarvitsee turvallisen aikuisen läsnäoloa, etenkin kun päivät ovat pitkiä, lapsi- ja perhetyön päällikkö Anne Viinikka sanoo.

Kännykkä ei riitä

Nykyään monilla alakoululaisilla on omat kännykät, joiden avulla vanhemmat saavat jälkikasvuunsa yhteyden. Viinikka kuitenkin muistuttaa, että kännykän päässä oleva vanhempi ei riitä ekaluokkalaiselle.

- 7-8 -vuotias tarvitsee vielä vanhemman fyysistä läsnäoloa, Viinikka tiivistää.

Hän myös muistuttaa, että Suomessa ihaillaan vääristyneesti lapsen itsenäisyyttä.

- Meillä lapsia pidetään liian pystyvinä liian pieninä. Monissa maissa eka-tokaluokkalaisen yksinjättämistä voitaisiin pitää jopa heitteillejättönä, Viinikka sanoo.

Apu voi löytyä naapurista

Tänä kesänä moni 15-16-vuotias teini on jäänyt ilman kesätöitä. MLL:sta kerrotaan, että esimerkiksi heidän lastenhoitokursseille otetaan myös 16-vuotiaita, ja moni tuon ikäinen on jo kykeneväinen ottamaan vastuuta alaluokkalaisesta.

Vanhempien kannattaisikin kartoittaa nyt vaikkapa naapuruston nuorison hoitohaluja. MLL:stä muistutetaan, että tarjolla on jonkin verran kesäleirejä. Joillain paikkakunnilla on myös leikkipuistoja, joissa on järjestetty ohjattua toimintaa.

Lue myös:

    Uusimmat