Mainos

Kannettavista tietokoneista "Grillatun jalan syndrooma"

Ihmiset, jotka käyttävät kannettavia tietokoneita polviensa varaan tuettuina, saattavat pitkäaikaisessa käytössä saada niin sanotun "grillatun jalan syndrooman". Kyseessä on epätavallisen näköinen ihomuutos, joka voi aiheutua altistuttaessa tietokoneen tuottamalle lämmölle.

Brittilehti Daily Mail kertoo 12-vuotiaasta pojasta, jolle muodostui pesusienimäinen värimuutos vasempaan jalkaan hänen pelattuaan tietokoneella useita tunteja päivässä monien kuukausien ajan.

- Hän huomasi tietokoneen kuumenevan vasemmalta puolelta, mutta hän ei kuitenkaan muuttanut asentoa, kertovat sveitsiläiset tutkijat yhdysvaltalaisessa Paediatrics-julkaisussa.

Toisessa tapauksessa virginialainen opiskelija haki hoitoa jalkaansa tulleeseen värimuutokseen vuonna 2007. Opiskelijaa hoitanut lääkäri oli ihmeissään kunnes hän sai tietää, että opiskelija oli pitänyt tietokonetta sylissään päivittäin noin kuusi tuntia. Lämpötila pääsi kohoamaan koneen alla 52 asteeseen. Lääketieteellisten julkaisujen mukaan myös muita samanlaisia tapauksia on havaittu.

Grillatun jalan syndroonma on harmiton, mutta se voi aiheuttaa pysyviä värimuutoksia ihoon. Se syntyy pitkän ajan kuluessa altistuttaessa lämpötiloille, jotka eivät riitä aiheuttamaan palovammoja.

Eastern Virginia Medical Schoolin asiantuntijan mukaan tietokoneen lämmölle pitkäaikaisesti altistunut iho muistuttaa pitkäaikaista aurinkoaltistusta.

Sveitsiläisten tutkijoiden mukaan kannettavan alle kannattaa laittaa lämpösuojaksi esimerkiksi kantolaukku, mikäli sitä käyttää sylikäytössä.

Aiempien tutkimusten mukaan kuumenneen tietokoneen käyttö sylissä voi aiheuttaa miehillä jopa hedelmättömyyttä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.