Saunominen todella kannattaa – tämän vuoksi se tekee hyvää terveydellesi!

Sauna on useissa suomalaisissa perheissä erottamaton osa lauantai-iltoja ja totta kai joulua. Saunominen on rentouttava ja nautinnollinen harrastus, mutta lisäksi saunaan kannattaa hakeutua sen monien terveysvaikutusten takia.

Vuonna 2015 Itä-Suomen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan säännöllinen saunominen vähentää sydänsairauksien ja aivohalvausten riskiä. Tutkimuksessa seurattiin yli 2 300 miehen saunontaa ja terveyttä jopa kahden vuosikymmenen ajan. Jatkotutkimuksissa säännöllinen saunominen yhdistettiin myös alenneeseen dementian riskiin.

Nyt tuoreessa, tänä vuonna julkaistussa suomalaisten ja englantilaisten tekemässä tutkimuksessa todettiin säännöllisen saunomisen (neljästä seitsemään kertaan viikossa) laskevan korkeaa verenpainetta jopa 50 prosenttia. Tutkimuksessa seurattiin reilua 1 600 miestä 22 vuoden ajan.

Toisessa Bristolin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa saatiin selville, että saunomisen ja liikunnan yhdistelmällä on merkittävästi pienempi riski sairastua mihinkään sairauksiin verrattuna pelkästään saunomiseen tai urheiluun.

Saunan positiivinen vaikutus perustuu totta kai sen kuumuuteen. Kuumuus lisää sydämensykettä ja laajentaa ihon verisuonia, joka lisää verenvirtausta ja saa sydämen työskentelemään tehokkaammin. Tällä on merkittävä, positiivinen vaikutus sydän- ja verisuoniterveyteen.

Säännöllisen saunomisen on lisäksi todettu vähentävän keuhkokuumeen kehittymisen riskiä, ja tuovan helpotusta flunssan ja erilaisten tulehduksien oireisiin.

Löylyistä nauttiminen siis totisesti kannattaa!

***

Lue myös:

    Uusimmat