Kannattaako kuollutta omaista käydä katsomassa? Asiantuntija vastaa

Kuollutta omaista voi käydä katsomassa Suomessa vielä hautajaispäivänäkin. Kannattaako se, vai ovatko kuoleman aiheuttamat muutokset tuolloin jo selvästi nähtävissä?

– Vastaus kysymykseen riippuu siitä, mihin henkilö on kuollut. Ehkä hän on sairastanut sairautta, johon jo itsessään kuuluu muutoksia, tai kenties joutunut onnettomuuteen. Useimmat vainajat kuitenkin saadaan laitettua sellaiseen kuntoon, että he ovat rauhallisen näköisiä ja heitä voi katsoa, Suomen Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius sanoo.

Katsominen on Forsiuksen mielestä usein myös suositeltavaa.

– Toki monet, jotka ovat läsnä kuoleman hetkellä, tulevat jättäneeksi jäähyvästit jo sillä hetkellä. On kuitenkin paljon ihmisiä, joille läheisen kuolemasta ilmoitetaan ilman, että he ovat ehtineet hyvästellä toisiaan. Heille on tärkeää saada vielä mahdollisuus nähdä vainaja.

– Jos on yhtään sellainen olo, että haluaa varmistua, että omainen todella on siinä, niin ilman muuta kannattaa käydä katsomassa. Tällöin asia ei jää vaivaamaan jälkeenpäin.

Forsius kertoo, että useimmat ihmiset toteavat vainajan näyttävän levolliselta ja rauhalliselta.

– Itse olen vienyt omat lapseni katsomaan kuollutta isoäitiä. He kokivat sen rauhoittavana. Kun edesmenneen läheisen näkee "nukkuvan", huomaa, ettei hänessä tosiaan enää ole elämää. Silloin arkun laittaminen kiinni ei tee pahaa.

– Mutta jos hautaustoimiston henkilökunta sanoo, ettei kannata katsoa, se on ammattilaisen mielipide. Emme voi kieltää katsomista keneltäkään, mutta silloin sitä kannattaa vakavasti harkita, Forsius sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Foto Vithkari

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja