Kirjoita hautajaistahtosi paperille – saat viimeisistä juhlista omannäköiset

Tekemällä hautajaistahdon helpottaa hautajaisia järjestävien omaisten taakkaa ja varmistaa, että viimeiset itseä koskevat päätökset ratkaistaan niin kuin itse olisi halunnut.

– Jokaista ihmistä yhdistää kolme asiaa: olemme syntyneet, elämme, ja ihan varmasti jokainen täältä lähdemme. Kuitenkin kuolema on edelleen pelätty ja sterilisoitu sairaalan seinien sisälle, Haagan seurakunnan kirkkoherra Marja Heltelä sanoo.

Heltelä toivoo, että ihmiset uskaltaisivat ajatella kuolemaa jo etukäteen ja tehdä hautajaistestamentin.

– Testamentti on tosin mielestäni vähän hurja sana, ennemminkin voisi puhua hautajaistahdosta.

Hautajaistahdossa ihminen tuo muiden tietoon, miten hän haluaa oman kuolemansa jälkeen erilaisissa asioissa toimittavan. Selkeää on kirjata toiveet paperille. Asiasta voi puhua omaisille myös vapaamuotoisesti, mutta monille se tuntuu olevan vaikeaa.

– Työssäni olen huomannut, että edes kaikki pitkäaikaiseen sairauteen kuolleet eivät ole puhuneet kuolemasta tai kuoleman jälkeisestä asioista mitään läheistensä kanssa. Siinä on ollut niin iso lukko, Heltelä toteaa.

– Eikä sukulaisille välttämättä viitsi elinaikanaan sanoa, jos ei vaikka halua sukuhautaan.

Varmista, että paperi myös löydetään

Hautajaistahdon tekemiseen löytyy vinkkejä Suomen Hautaustoimistojen Liiton nettisivuilta.

– Olisi hyvä, jos ilmoittaisi ainakin sen, haluaako arkku- vai tuhkahautauksen ja sukuhautaan vai muualle. Lisäksi voi sitten kertoa, onko vaikka tiettyjä virsiä, joita haluaa hautajaisissa laulettavan, Heltelä sanoo.

Mielipiteensä voi esittää myös esimerkiksi papista, muistotilaisuuden paikasta ja ohjelmasta tarjoiluineen, arkun tai uurnan materiaalista ja ulkonäöstä, hautakivestä sekä lehti-ilmoituksista.

Kun hautajaistahto on tehty, sen olinpaikka on hyvä kertoa läheisille, jotta se myös aikanaan löydetään ja ymmärretään hyödyntää.

– Kannattaa myös muistaa, että hautajaistahtoaan voi muuttaa. Ensimmäisen version ei tarvitse olla lopullinen. Muistan eräänkin naisen, jonka laatikosta löytyneestä paperista oli vedetty yli yhden kanttorin ja yhden papin nimi ja kirjattu toiset, Heltelä naurahtaa.

Trendejäkin näkyy

Hautajaisissakin on trendejä, jotka vaihtuvat.

– Jos äskettäin on esimerkiksi ollut televisiossa kuninkaalliset häät tai hautajaiset, niin niistä kyllä valitaan heti elementtejä omaankin tilaisuuteen.

Tietyin ehdoin hautajaisissa voi esittää myös niin sanottua maallista musiikkia.

– Varsinkin, jos kanttorin ei tarvitse esittää sitä, vaan joku hautajaisvieraista itse säestää tai laulaa ja tuo sillä jonkin vainajasta muistuttavan tervehdyksen. Eräissäkin hautajaisissa suvun tanssijat toivat uurnan tanssien alttarille.

– Ainut asia on, että musiikki ei voi olla kristillisen sanoman vastaista. Toimitusten musiikista on aina hyvä sopia kanttorin kanssa. Mutta melkein ne ovatkin vihkimisiä, joissa halutaan jotakin todella erikoisia systeemejä, Heltelä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat