Kannattaako koirien antaa tervehtiä hihnassa? Asiantuntija vastaa

Näin kesytät remmiräyhääjän ja ohitat toiset koirat turvallisesti 3:05
Katso video: Kolme tapaa harjoitella toisen koiran ohittamista lenkillä!

Moni antaa koiransa tervehtiä toisia koiria remmissä lenkillä, vaikka ei ehkä kannattaisi. Pentuna totutusta tavasta voi olla vaikeampi päästä eroon koiran ikääntyessä.

Jos pentuna on päässyt vapaasti tervehtimään vastaantulijoita, se voi johtaa jopa remmiräyhäämiseen myöhemmällä iällä, kun ei tervehditäkään enää kaikkia.

– Yksi syy remmiräyhäämiselle voi olla turhautuminen. Monesti päästämme pentuja moikkailemaan hihnassa. Kun pentu kasvaa eikä enää pääsekään, tulee turhauma ja kierrokset nousevat, sanoo Pawsiteamin kouluttaja ja koirien käyttäytymisen väitöskirjatutkija Anna Sydänheimo.

Sydänahon mukaan oletusarvo ei siis tulisi olla se, että kaikkia tervehditään. Ensin kannattaisi opettaa koira ohittamaan toiset ulkona. 

Hihnassa tervehtiminen on siis kaksipiippuinen juttu. Toisaalta perheen ainoalle koiralle voi olla hyödyksi saada sosiaalisia kontakteja usein.

Kaikkia tervehtimisiä ei tarvitse lopettaa

Aivan kaikkia koirakontakteja ei tietenkään tulisi karsia koiran elämästä. 

– Kun naapurustosta löytyy koiria, joiden kanssa oma koira tulee toimeen, niin se on kiva yllätys koiralle, jos voikin luvan kanssa mennä moikkaamaan, Sydänheimo sanoo.

Sydänaho muistuttaa, että hihnassa kanssakäyminen on kuitenkin hyvin rajoitettua. 

–  Siinä on niin pieni tila, missä koirat voivat liikkua, joten tulee katsoa tarkkaan millä fiiliksellä koira on tilanteessa.

Toisia koiria voi tavata esimerkiksi koirapuistoissa tai koirametsissä.

Katso yllä olevalta videolta, miten toisten koirien ohittamista voi harjoitella!

Lue myös:

    Uusimmat