Kannattaako äkkilähtöä odotella? Matkanjärjestäjät vastaavat

Äkkilähdössä houkuttelee hinta ja mahdollisuus paeta nopeasti Suomen välillä sateista kesäsäätä. Viime hetken vitkuttelijoiden on kuitenkaan turha vaatia esimerkiksi hotellilta tai sen sijainnilta priimaa.

Apollomatkat, maajohtaja Eva Terra

Spontaani, ennalta suunnittelematon matka voi olla mukava tapa irrottautua arjesta – varsinkin, jos matkassa ollaan kaksin tai kaveriporukassa. Totta kai äkkilähdöissä voi olla saatavilla myös houkuttelevia hintoja. Toisaalta nykyisen kysyntävetoisen hinnoittelun myötä saattaa käydä myös päinvastoin, eli mitä lähempänä lähtöajankohtaa varataan, sitä enemmän hinnat nousevat.

Äkkilähtöjen määrittelemätön majoitus sopii niille, joille majoituksen laatu tai varmuus hotellista ja sijainnista eivät ole tärkeitä. Odottelu on aina riskipeliä, sillä koskaan ei voi tietää, onko matkoja edes jäljellä juuri silloin, kun matkaan haluaisi lähteä. Voi olla vaikeaa löytää juuri omalle matkaseurueelle sopivaa majoitusta tai mieluista kohdetta, lentojen ajankohdasta puhumattakaan. Varaamalla matkan ennakkoon varmistaa itselleen mieluisan hotellin ja pääsee varmasti reissuun.

Aurinkomatkat, viestintäpäällikkö Annina Metsola

Suomalaisten matkustustottumukset ovat viime vuosina muuttuneet rajusti. Matka varataan yhä lähempänä lähtöä, ja äkkilähdöt antavat mahdollisuuden spontaaneihin lomapäätöksiin. Jos kesä on Suomessa kylmä ja sateinen, niin matkat viedään käsistä nopeasti ja yhdellä rysäyksellä. Näin kävi viime vuonna. Suuri kysyntä vaikuttaa luonnollisesti tuotevalikoiman vaihtoehtoihin ja hintoihin. Jos haluaa varmistaa, että saa matkan vaikka juuri unelmien hotelliin Kreikan postikorttisaarelle Skiathokselle, niin kannattaa pelata varman päälle ja varata matka ajoissa.

Finnmatkat, tiedottaja Salla Salo

Plussaa äkkilähdöissä on edullinen hinta sekä se, että matkaan voi lähteä ex tempore silloin, kun siltä tuntuu – esimerkiksi, kun kotimaahan on luvattu sadetta. Miinusta on se, että jos ostaa äkkilähdön määrittelemättömällä majoituksella, hotellin taso on yleensä vaatimaton eikä sijaintikaan välttämättä paras mahdollinen.

Äkkilähdön kannattavuus riippuu aivan siitä, minkälaisella porukalla on matkaan lähdössä, kuinka joustava oma matkustusaikataulu on ja mitä odottaa vaikka hotellin tasolta. Suuremmat perhehuoneet menevät yleensä kaupaksi ensimmäisinä, eli perheille voi olla vaikeaa löytää sopivaa majoitusta enää viime hetken lähdöistä.

Jos loma-ajankohdaksi sopii vain jokin tietty viikko, kannattaa varaus tehdä ajoissa. Muuten voi jäädä kokonaan ilman lomamatkaa. Toisaalta monelle myös matkan suunnittelu ja odotus on tärkeä vaihe koko lomakokonaisuutta – äkkilähdöllä tämä fiilistelyvaihe jää ainakin osin väliin. Myös edullisten matkojen etsiminen ja vertailu voi olla työlästä.

Tjäreborg, tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski

Äkkilähdön saattaa saada hyvinkin edullisesti. Toisaalta mieluista hotellia ei välttämättä ole saatavilla tai tarjolla on pelkästään määrittelemättömiä hotelleja. Jos haluaa varmistaa tietyn hotellin saamisen, kannattaa matka varata etukäteen. Tjäreborgilla esimerkiksi aikuisille tarkoitetut Sunprime-hotellit ovat hyvin suosittuja, ja niihin matkat varataan hyvissä ajoissa etukäteen.

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja