Kangaspuro MTV:lle: Wagner-kapina kertoo paljon Putinin asemasta – kansan reaktio Kremlin suuri huoli

"Osoitus venäläisille, että sota ei mene kovin hyvin", arvioi Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro 11:23
"Osoitus venäläisille, että sota ei mene kovin hyvin." Näin arvioi Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro Wagner-kapinaa.

Venäläinen Wagner-palkkasotilasjoukko on aloittanut kapinan maan sotilasjohtoa vastaan, ja sisällissodan mahdollisuus on olemassa. Venäjällä maksetaan nyt hintaa aiemmista toimista hyökkäyssodassa, MTV Uutisten erikoislähetyksessä arvioidaan.

MTV Uutisten Maailma & Kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäen mukaan tilanteen eskaloituminen Wagnerin osalta ei ole kovin suuri yllätys – Venäjän sotilasjohto vaikuttaa olevan sekasorron tilassa.

– Kiinnittäisin huomiota tässä kohtaa pitkään jatkumoon. Kaikki merkit ovat viitanneet siihen, että ainakin osa Venäjän asevoimista tulee suhtautumaan hyvin kyseenalaistavasti Putinin ja koko sotilasjohdon toimiin.

Kivimäki muistuttaa, että Wagnerin joukot ovat esittäneet Venäjän sotilasjohtoa kohtaan kritiikkiä jo pitkään. Hän myös huomauttaa, että tavallisten venäläisten kannalta sotilaiden hakeminen vankiloista ja laajoilta alueilta ympäri Venäjää sekä ihmishenkien käyttö niitä kunnioittamattomalla tavalla ovat osaltaan rapauttaneet luottoa valtiojohtoon.

– Venäjä on myös tappanut omia sotilaitaan sotansa nimissä melko surutta. Voisi siis sanoa, että sitä satoa niitetään nyt, Kivimäki kommentoi.

Erikoislähetys Venäjän tilanteesta: Tämä tiedetään Wagnerin kapinasta juuri nyt 24:18
Katso erikoislähetys Venäjän tilanteesta: Tämä tiedettiin Wagnerin kapinasta lauantaina iltapäivällä.

Kangaspuro: Venäjän kannalta äärimmäisen huolestuttavaa

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kangaspuron mukaan tilanne on Putinille haaste. Samalla kapina on venäläisille osoitus siitä, että sota ei etene niin hyvin ja Putinin asema ei ole niin vankka, mitä on annettu ymmärtää.

Niin Kivimäki kuin Kangaspuro muistuttavat Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinin olevan itse rikollinen. Wagner-pomoa vastaan nostettiin juuri Venäjällä syytteitä hänen uhkauksestaan lähettää joukkoja Moskovaan. 

Kangaspuron mukaan Prigozhin onkin nyt laittanut kaiken peliin.

– Prigozhin on ikään kuin hihnasta karannut susikoira, joka käy kamppailua omasta vapaudestaan ja todennäköisesti omasta hengestäänkin, Kangaspuro kuvailee MTV Uutisille.

Wagner-joukkojen väitetään ottaneen haltuun Venäjän eteläisen sotilaspiirin pääesikunnan Rostovissa sekä Moskovan ja Rostovin väliä kulkevaa valtatietä. Väylä on ollut Venäjälle logistisesti merkittävä, Kangaspuro kommentoi.

– Venäjän kannalta tämä on äärimmäisen huolestuttavaa.

Wagner-joukkoihin on Kangaspuron mukaan vedottu, ja sanallisia yrityksiä hoitaa ongelmaa on ollut. Mutta mikäli joukot todella etenevät Moskovaan asti, on Venäjän pakko pyrkiä pysäyttämään ne sotilaallisesti. Tätä pyrittäneen kuitenkin Kangaspuron mukaan välttämään viimeiseen asti.

Sellaisenaan Wagner ei kykenisi käymään Venäjän joukkoja vastaan, ellei kapina laajene Wagneria laajemmalle.

– Ellei Venäjän armeijassa, sisäasianministeriön joukoissa tai kansalliskaartissa tapahdu repeämää, jolloin merkittävä osa näistä joukoista joko passivoituisi tai jopa siirtyisi Wagnerin rinnalle.

Ukrainalle "momentum"

Kapina avaa Ukrainalle mahdollisuuden nousta niskan päälle, Kangaspuro arvioi. Ylivoimaa ukrainalaisjoukoille hän ei kuitenkaan vielä ennakoi.

– Tämä luo Ukrainalle "momentumin" käyttää tilanne hyväksi. Toki Ukraina ei ollut suunnitellut juuri näille päiville hyökkäystä ja tarvitsee aikaa valmisteluun, Kangaspuro kertoo.

Kapina saattaa kuitenkin repiä Venäjän rintamaan aukkoja, joita Ukraina voi käyttää hyväkseen.

– Tämä johtaa siihen, että Venäjän sotilasjohdon huomio ja resurssit hajoavat moneen suuntaan.

Kangaspuro muistuttaa, että vaikka Wagnerin kapina voi aiheuttaa murtumaa Venäjän sotatoimissa, ei palkkasotilasjoukko Prigozhinin johdolla kuulu venäläisjoukkojen korkeimpaan eliittiin.

Putin ja Venäjän johto huolissaan

Putin nimitti kansakunnalleen tänään pitämässään puheessa Wagnerin toimia maanpetokseksi ja selkään puukottamiseksi.

Kivimäen mukaan voidaan tulkita, että Venäjän johdossa ollaan nyt hermostuneita. Hän mainitsee myös Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharovan lauantaisen tiedotustilaisuuden, jossa vedottiin Venäjän kansaan.

– Jos vedotaan kansalaisiin, niin kyllä se kertoo siitä, että Venäjän ulkoministeriössä ja varmasti myös Kremlissä mietitään sitä, pysyykö kansa, asevoimat, FSB Putinin takana – tuleeko yllättäviä tahoja, jotka päättäisivät kääntää selkänsä.

Tällä hetkellä ministeriön vastine tapahtumiin on ollut aika passiivinen, Kivimäki huomauttaa.

Mitä seuraavaksi?

Putin myönsi kansalle osoittamassa puheessaan tilanteen olevan Venäjän kannalta vaikea.

Prigozhinin johtamalla kapinalla voi olla monenlaisia seurauksia. Kivimäki muistuttaa, että Wagner-pomo on kasvattanut jännitettä jo hyvin pitkään.

– Hänestä on tietysti annettu pidätysmääräys, enkä olisi lainkaan yllättynyt, jos hän menettäisi tässä henkensä.

Kapina tullaan Kangaspuron mukaan kukistamaan "tavalla tai toisella", minkä yhteydessä Prigozhin tullee menettämään henkensä tai vapautensa.

Se, että Prigozhin syyttää tässä tilanteessa puolustusministeri Sergei Shoigua ja Valeri Gerasimovia eikä niinkään suoraan Putinia, on Kivimäen mielestä kuitenkin merkillepantavaa.

– Kun tiedetään, että Putin on itsekin soimannut näitä kahta, niin tässä on mielenkiintoisen sopan ainekset koossa.

– Se ei silti poista sitä, että Prigozhin sanoo nyt olevansa "oikeudenmukaisuuden marssilla" kohti Moskovaa. Voronezhissä on tällä hetkellä jo taisteluita käynnissä, ja se on noin 500 kilometrin päässä Moskovasta.

Kivimäki kuitenkin painottaa, että tilanne Voronezhissä ja Rostovissa oli lauantaina iltapäivällä vielä hyvin epäselvä.

Lue myös:

    Uusimmat