Venäjän sodanjohto myllerryksessä, tämä puhdistuksesta tiedetään – "Haavoitettu diktaattori on vaarallinen"

Putin palasi näyttävästi julkisuuteen – Venäjän armeijassa puhdistuksia 13:42
Onko Venäjällä käynnissä puhdistus? Mitä Putinin näyttävä paluu merkitsee? Katso video.

Venäläiskenraali Sergei Surovikin on pidätetty eikä pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimovia ole nähty sitten Wagnerin kapinan. Venäjän presidentti Vladimir Putin on vaikeassa tilanteessa.

Sekasorto Venäjällä jatkuu – nyt epäillään, että maan sotajohdossa on käynnissä puhdistus, ilmenee Venäjän armeijasta liikkuvista tiedustelutiedoista.

Yksi Wagnerin juhannuksena puhjennen kapinan vaatimuksista oli Gerasimovin, pääesikunnan päällikön, eroaminen tehtävistään. Sittemmin Gerasimovista ei ole kuulunut julkisuuteen mitään.

– On ollut jokseenkin silmiin pistävää, ettei Putin ole missään vaiheessa ilmaissut tukeaan Gerasimoville tässä tilanteessa, analysoi MTV:n Maailma ja kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

Venäläismedia uutisoi torstain vastaisena yönä, että venäläiskenraali Sergei Surovikin on pidätetty. Surovikin toimi viime vuoden lokakuusta tämän vuoden tammikuuhun venäläisjoukkojen komentajana Ukrainassa.

Kivimäki näkee, että kenraalia saatetaan pitää yhtenä juhannuksena kuumentuneen tilanteen syntipukeista.

– On arvioitu, että hän olisi ollut Venäjän armeijassa henkilö, joka olisi ollut etukäteen tietoinen Wagnerin kapinasta, eikä ollut tehnyt sille mitään tai mahdollisesti oli myötävaikuttanut siihen, Kivimäki selventää.

– Hän saattaisi olla yksi henkilö, joka valitaan syntipukiksi, kun Jevgeni Prigozhinin, Wagnerin johtajan, vastuuseen saattaminen voi olla Kremlille tässä tilanteessa ylivoimainen tehtävä.

Gerasimov ulos?

Kivimäki pitää melko todennäköisenä, että julkisuudesta kadonnut Gerasimov syrjäytettäisiin tehtävästään, mutta konkreettista tietoa asiasta ei ole.

– Toki Putin joutuisi siinä vaikeaan asemaan, koska silloinhan hän käytännössä tekee niin kuin kapinalliset ovat vaatineet.

Toinen henkilö, jonka eroa kapinalliset vaativat oli, puolustusministeri Sergei Shoigu. Hänen Kivimäki arvioi ainakin toistaiseksi saavan pitää paikkansa. Putin on ainakin välillisesti ilmaissut tälle tukensa.

Prigozhin siirtyi viikonloppuna Valko-Venäjälle, ja tällä viikolla Wagner-johtajan käyttämä kone on Flightradar24-palvelun mukaan lentänyt myös Moskovaan. Arvioiden mukaan Wagner-johtaja on mahdollisesti matkustanut käymään jonkinlaisia neuvotteluja venäläisten kumppaneiden kanssa.

– Totta kai tässä täytyy alleviivattava, että tässä on liikkeellä valtava määrä spekulaatioita. Hyvin vaikea tietää, mitkä tosiasiat tällä hetkellä ovat, Kivimäki painottaa.

"Haavoitettu diktaattori on aika vaarallinen"

Spekulaatio ja epävarmuus tuntuvat alleviivaavan Putinia, maan johtoa ja kapinan seurauksia oikeastaan joka käänteessä. Mitä Venäjällä on lähiaikoina edessä?

– Turbulenssia. Aivan selvä asia on, ettei tämä tilanne millään tavalla ole ohi, Kivimäki toteaa.

Tulevien tapahtumien suhteen Kivimäki näkee kaksi skenaariota.

– Ensinnäkin, on mahdollista, että tämä on Putinin vallan lopun alkua.

– Nyt mietitään sitä, millainen tilanne voisi olla Putin valtakauden päätös – tämähän voisi olla yksi sellainen, Kivimäki sanoo ja huomauttaa, että vallan alasajo voisi kestää pitkään tai tapahtua räjähdysmäisesti.

– Tuskin kuitenkaan demokraattisesti – olisin äärimmäisen yllättynyt, jos Venäjällä tapahtuisi demokraattinen vallanvaihdos.

Toinen vaihtoehto voisi olla Kivimäen mukaan mahdollisesti pelottavampi.

– Haavoitettu diktaattori on aika vaarallinen. Putinin pitää nyt todistaa olevansa vahva – ehkä jopa vähemmän kansalaisilleen kuin mitä omalle lähipiirilleen, valtaeliitille – hänen täytyy todistaa olevansa edelleen vallan kahvassa.

Jos Putin pysyy edelleen vallassa, Kivimäki uskoo, että hänen täytyy koventaa otteitaan.

Putin esiintyi poikkeuksellisesti viime yönä julkaistussa videossa, jossa hän lähestyy kansalaisia ja jopa suutelee osaa yleisöstä.

– Tuon hymyilevän, suutelevan Putinin naamion takana on nyt asemastaan hyvin peloissaan oleva ihminen.

Katso koko keskustelu jutun ylälaidassa olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat