"Putin näyttää heikommalta kuin mitä on uskottu" – Mureneeko valta maan sisällä ja ulkona?

Horjuuko Putinin valta-asema? Venäjä-tutkija arvioi 8:56
Alkaako Putinin valta-asema horjua, ja tekeekö se hänestä vaarallisemman? Katso tutkijatohtori Silvanin haastattelu kokonaisuudessaan videolta.

Autoritäärisen johtajan on vakuuteltava kansalleen ja ulkomaailmalle, että hänellä on yhä kontrolli maastaan. Venäjän presidentti Vladimir Putinin uskottavuus on kuitenkin saanut suuren kolauksen kuluneen viikon aikana.

Viime viikonloppuna Wagner-palkka-armeijan johtaja Jevgeni Prigozhin ilmoitti aikovansa syrjäyttää Venäjän sotilasjohdon. Hänen sotilaansa ehtivätkin marssia suurkaupunki Donin Rostoviin asti, jossa kummastuneet kansalaiset kuvasivat selfieitä sotilaiden kanssa.

Prigozhin luopui lopulta aikeistaan ja lähti maanpakoon Valko-Venäjälle, mutta sekava ilmapiiri jatkuu.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Kristiina Silvanin mukaan valtakamppailua Venäjällä oli odotettu, mutta ei välttämättä vielä tässä vaiheessa.

– Se kertoo meille, että Venäjä on ennalta-arvaamaton ja siellä voi puhjeta yhtäkkiä aika vakavakin sisäpoliittinen kriisi, jolla tulee olemaan mitä ilmeisemmin seurauksia, Silvan sanoo.

Putinin suoriutumista sekasorron hallinnassa on arvioitu heikoksi. Aluksi hän vetäytyi ja pysyi hiljaa, sitten uhkasi Prigozhinia maanpetturuussyytteillä, jotka lopulta sitten peruttiin. 

– Sanoisin tämän kielivän siitä, että Putin näyttää heikommalta kuin mitä on uskottu.

– Ja jos ajatellaan, että Putinin rooli tässä poliittisessa järjestelmässä on sovitella eliitin sisäisiin ristiriitoja, niin siinä hän on mitä ilmeisemmin nyt epäonnistunut.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Venäjän arvellaan aloittaneen puhdistuksen Wagner-kapinan jälkeen 2:14
Venäjän arvellaan aloittaneen puhdistuksen Wagner-kapinan jälkeen: "Putinin imagossa käytetään lavasteita"

Nyt presidentti vaikuttaa paikkailevan poissaolevaa julkisuuskuvaansa näyttävästi jalkautuen kansan keskuuteen, ainakin mitä hänestä julkaistuihin videoihin suutelemassa väkijoukkoja on luottaminen.

Korkean sotilaallisen johdon keskuudessa puolestaan näyttäisi olevan käynnissä jonkinlainen puhdistus, jolla Silvan arvioi Putinin yrittävän todistaa, että hän on yhä vallankahvassa kiinni tukevasti.

Eliitti pysyi hiljaa

Mutta kuinka vahva ote vallankahvasta todellisuudessa on? Silvanin mukaan kysymys jakaa tutkijoita. Suoritus ei ollut tyylipuhdas, mutta korttitalo ei hajonnut täysin.

– Putinin heikkoudesta huolimatta hän on pystynyt pitämään sen pakan kasassa. 

– Prigozhinin kapinan aikana ainakaan julkisesti kukaan korkea arvoinen eliitin jäsen ei lähtenyt ikään kuin kääntämään takkiaan ja lähtenyt [Prigozhinin] puolelle.

Hiljaisuudesta on syytä kuitenkin huomata muutakin: eliitti ei myöskään rientänyt Putinin tueksi.

Venäjä myönsi siteensä Wagneriin

Puheessaan viime viikonloppuna Putin sanoi Venäjän rahoittaneen Wagner-palkka-armeijaa. Vaikka yhteydet ovat olleet jo aiemminkin ilmiselviä, nyt vahvistus kuultiin ensimmäistä kertaa virallisesti Venäjän johdolta.

Putin on myös ilmoittanut Venäjän ottavan Wagnerin haltuunsa.

Wagner-ryhmällä on suuri rooli Venäjän vaikutusvallalle etenkin Afrikan ja Lähi-idän maissa. Esimerkiksi Syyriassa presidentti Bashar al-Assad tuskin olisi tällä hetkellä vallassa ilman Venäjän ja Wagner-sotilaiden tukea. 

Miksi Putin on riippuvainen Wagner-joukoista? 1:34
Miksi Putin on riippuvainen Wagner-joukoista?

Toisaalta nyt Venäjä myös tulee myöntäneeksi samalla osallisuuteensa julmiin tekoihin, joista Wagner-ryhmää on syytetty, kuten kidutuksesta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Keski-Afrikan tasavallassa

Vaikutuksia Venäjän operaatioihin muualla maailmassa voi tässä vaiheessa vain arvailla.

– Ovatko he [Lähi-idän ja Afrikan maat] edelleen halukkaita tekemään yhteistyötä ja käyttämään Wagnerin palveluita vai päinvastoin? Tarkoittaako tämä sitä, että Wagnerin jalansija ja tätä myötä Venäjän jalansijaa näillä alueilla heikkenee? Silvan pohtii.

Onko Putin nurkkaan ahdettu eläin?

Prigozhinin kapinointi ja sen jälkipeli ovat kiistämättä heikentäneet Putinin imagoa.

Muu maailma seuraa Venäjän valtapeliä omista lähtökohdistaan, ja se varmasti tiedostetaan myös Kremlissä. Kehnosti edistynyt hyökkäyssota Ukrainassa on jo aiemmin saanut monet epäilemään Venäjän armeijan ja Putinin kykyjä, niin maan sisällä kuin ulkopuolellakin.

Silvan uskoo tilanteen olevan vaarallinen enemmän Prigozhinin kaltaisille toimijoille Venäjän sisällä kuin ulkomaailmalle. 

– Jos Putin jostain syystä haluaa projisoida omaa voimaansa ja vaikutusvaltaansa myös ulospäin, voi olla että nähtäisiin vaikkapa kyberhyökkäyksiä tai muuta, jolla Putin osoittaa, että hänellä on edelleen kaikki langat käsissään.

Lue myös:

    Uusimmat