Kanadan GP:n topit ja flopit: Max Verstappenin meno herättää inhottavan kysymyksen

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden yhdeksännessä kisassa juhli jälleen Red Bullin Max Verstappen

Alfa Romeon suomalaiskuski Valtteri Bottas ajoi maaliin kahdeksantena mutta sijoittui lopulta seitsemänneksi, kun häntä viimeisellä kierroksella estänyt Alpinen Fernando Alonso sai sääntöjenvastaisesta toiminnastaan viiden sekunnin aikarangaistuksen. Bottaksen tallikaveri Guanyu Zhou nousi niin ikään yhden sijan, kahdeksanneksi, ja Alonso putosi lopputuloksissa yhdeksännelle sijalle.

TOPIT:

Max Verstappen

Alankomaalaistähti osaa olla parhaimmillaan suorastaan suvereeni märän kelin kuski. Verstappen hanskaa ajolinjat liukkaalla ja pystyy painamaan muita lähempänä riskirajoja menemättä limitin yli. Kellään ei ollut aika-ajoissa sateen kastelemalla radalla hallitsevaa maailmanmestaria vastaan mitään palaa. Kisassa turva-auto toi loppuun jännitystä, mutta Verstappen ei sortunut paineen alla virheisiin, vaan piti takasiipeään haistelleen Sainzin hallitun oloisesti takanaan. MM-johto tallikaveri Sergio Péreziin kasvoi jo 46 pisteeseen ja Ferrarin Charles Leclerciin 49 pinnaan. Verstappenin vankka suoritusformi herättää Ferrarin epävakaus huomioiden sarjan mielenkiinnon kannalta inhottavan kysymyksen: onko miehen mestaruusmarssille aitoa uhkaajaa?

Carlos Sainz

Ensimmäinen F1-kisavoitto on ollut lähellä, eikä se ottanut vieläkään tullakseen, mutta pisteet tiukasta yrityksestä. Turva-auton poistuttua radalta Ferrari-kuski löi Verstappenille lujaa kampoihin, vaikka tekikin äärirajoille puristaessaan loppukierroksilla pari virhettä. Voitto tulee vielä – mutta todella kovassa se on.

Alpine

Yksi kuski loisti aika-ajossa, toinen onnistui kisassa. Hatunnosto ennen kaikkea Fernando Alonson aika-ajovedosta. Konkari näytti märällä radalla rautaisia rattitaitojaan ja kiskaisi Alpinen peräti kakkosruutuun. Kisassa Alonso kärsi moottoriongelmasta, ja nopeita autoja vastaan tuli auttamatta takapakkia. Kaksinkertainen maailmanmestari piteli Bottasta lopussa takanaan härskeinkin linjanvaihdoksin, mistä tuli viiden sekunnin aikarangaistus ja sijoitus putosi kahdella pykälällä yhdeksänneksi. Esteban Ocon toi kuitenkin Alpinelle oivan kuudennen sijan. Talli otti valmistajien MM-sarjassa kiinni pinnoitta Kanadassa jäänyttä McLarenia – Alpine on nyt kahdeksan pistettä valmistajien nelossijalla olevia oransseja perässä.

Mercedes

Vahva viikonloppu päättyi Lewis Hamiltonin ja George Russellin tuomiin sijoihin 3 ja 4. Hamiltonilta on kuultu pitkin kautta paljon valitusta, mutta kyytiä alkaa häneltäkin paikoin jo löytyä, kun pomppimisesta otsikoissa olleen auton ongelmia on tarpeeksi sadateltu ja siitä itselle latausta kerätty.

FLOPIT:

Sergio Pérez

Viikonloppu meni MM-sarjan kakkosmieheltä pahasti penaaliin. Red Bullin meksikolaiskuljettaja oli täysin helisemässä aika-ajoissa märällä, ja karsea lauantai huipentui lukkojarrutusta seuranneeseen, punaiset liput aiheuttaneeseen seinäosumaan. 13. ruudusta kisaan, jossa auto sanoi sopimuksensa irti, eikä käteen jäänyt mitään – muuta kuin jo 46 pisteeseen kasvanut takamatka MM-sarjan kärkikuskiin, tallikaveri Verstappeniin.

McLaren

MM-sarjan nelostalli oli aivan yössä: surkea suoritus. Sijoitukset 11 (Daniel Ricciardo) ja 15 (Lando Norris) eivät lihottaneet pistepottia pinnallakaan. Etenkään Norris ei löytänyt otetta rataan koko viikonloppuna. 14. lähtöruudusta tuli vielä sija takapakkia, Ricciardo putosi puolestaan yhdeksännestä ruudusta parilla pykälällä.

Haas

Aika-ajoissa häntäpään talli ihastutti, kun Kevin Magnussen ja Mick Schumacher haukkasivat laariin lähtöruudut 5 ja 6 – kuutosruutu oli ensimmäistä kertaa kymmenen kärkeen aika-ajoissa yltäneelle Schumacherille kirkkaasti F1-uran parasta. Herkku oltiin tuotu jo suun eteen, mutta kylmät kävi ja katastrofikisa käänsi rupeaman flopiksi. Haas petti sunnuntaina Schumacherin alta jo pian, ja heti alussa etusiipensä ruhjonut Magnussen ajeli maaliin viimeisenä mukana olleista kuskeista. 

Lue myös:

    Uusimmat