Kampaamoilta löytyy yhä tasa-arvolakia rikkovia hinnastoja

Tasa-arvolain tiukennus ei ole poistanut kaikkea sukupuolen perusteella syrjivää hinnoittelua.

Nopealla internethaulla selviää, että esimerkiksi kaikki hiusalan liikkeet eivät vielä noudata tasa-arvolakia. Eri puolilla Suomea useiden liikkeiden hinnastoista löytyy yhä eri hinnat miehille ja naisille, mikä on vastoin lakia.

Tasa-arvovaltuutetulle on tullut useita kymmeniä palveluiden tarjontaan liittyviä valituksia sen jälkeen, kun tasa-arvolaki vuoden alussa muuttui. Hiusalan lisäksi tasa-arvovaltuutettu on havainnut syrjintää ravintoloissa. Perinteiset risteilytarjoukset, joissa kaksi naista pääsee yhden hinnalla, on tasa-arvovaltuutetun tietojen mukaan korjattu lain mukaisiksi.

- Ravintoloissa ja risteilyillä on toimiva konsepti, että paikalle houkutellaan riittävästi molempia. Sen sijaan en tiedä esimerkiksi yhtään hammaslääkäriä, joka kehtaisi hinnoitella eri tavalla naisille ja miehille, pohtii tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen.

Uuden lain mukaan oikeus voi langettaa syrjinnästä hyvitysmaksun, joka on vähintään yli 3000 euroa. Yhtään maksua ei kuitenkaan ole langetettu.

Mäkinen huomauttaa, että euromäärä on varsin suuri jos ajattelee, mitä vaikkapa kampaamopalvelu maksaa. Hänestä luontevin tapa puuttua asiaan on, että asiakas vaatii hinnaston muuttamista palvelua tilatessaan.

Jos hinnasto ei silti muutu, asiakas voi ottaa yhteyttä tasa-arvovaltuutetun toimistoon. Mäkisen mukaan yritykset ovat muuttaneet hinnoitteluaan melko hyvin, kun niille on huomautettu.

- Muutamiin tapauksiin on täytynyt puuttua tiukemmin ja ilmoittaa, että jos asia ei korjaudu tiettyyn päivään mennessä, voidaan vaatia uhkasakkoa.

Nainen voi vaatia parturipalvelua

Kun lakia säädettiin, hiusala väläytteli uhkakuvaa, jossa naisasiakas vaatii pelkän parturikoulutuksen saanutta yrittämään naisellista kampausta ja valittaa sitten pieleen menneestä lopputuloksesta kuluttajaviranomaisille.

Mäkisen mukaan kyseessä on pitkälti väärinkäsitys. Parturin koulutuksen saanut saa edelleen tarjota pelkkiä parturipalveluita ja kampaajan koulutuksen kampaamopalveluita.

- Mutta jos parturiin tulee nainen ja sanoo, että haluaa parturin tekniikalla tehdyn kampauksen päähänsä, parturin pitää käsitellä.

Kosmetologien tarjoamista palveluista löytyy kuitenkin yksi poikkeus: intiimialueiden karvanpoisto. Esimerkiksi naispuolisen kosmetologin ei ole pakko tehdä karvanpoistoja miesasiakkaille.

- Katsotaan, että se liittyy häveliäisyyteen, koska siinä mennään sukuelinten alueelle.

Tasa-arvosuunnittelussa yhä puutteita

Toinen keskeinen tasa-arvovaltuutetulle viime aikoina tulleiden valitusten aihepiiri on työpaikkojen ja oppilaitosten tasa-arvosuunnitelmat. Tasa-arvosuunnitelmia puuttuu yhä monesta paikasta, tai ne on laadittu puutteellisesti.

Mäkisen mukaan tyypillinen ongelma tasa-arvosuunnitelmissa on se, että konkreettiset toimet tasa-arvon edistämiseksi puuttuvat. Usein suunnitelmista ei myöskään käy ilmi, onko ne laadittu yhteistyössä henkilöstön tai oppilaitoksissa opiskelijoiden kanssa. Erityisesti oppilaitoksissa on tasa-arvovaltuutetulle työsarkaa.

- Siellä pitäisi ymmärtää, että opiskelijat pitää ottaa mukaan suunnitteluun, Mäkinen sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat