Mainos

Kalliomäki kiisti väitteet budjetin paisuttamisesta

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki kiistää, että hallituksen budjettineuvotteluissa olisi jo etukäteen sovittu, missä määrin menoja voidaan kasvattaa vielä budjetin eduskuntakäsittelyssä. Kalliomäki sanoi tänään eduskunnan budjettikeskustelussa, että tällainen väite on "puutaheinää".

Kokoomuksen Heikki A. Ollila oli kysellyt aiemmin, onko budjettikirjassa koko totuus vai sovittiinko budjettineuvottelussa nopean sovun hintana, että hallituspuolueiden eduskuntaryhmät voivat paisuttaa menoja. Ollilan arvion mukaan kysymys voisi olla 100 miljoonaa euron menoista.

Ollila perusteli epäilyjään sillä, että uusi hallitus ei vaalien jälkeen kertonut heti koko totuutta hallitusohjelmaneuvotteluistakaan, vaan "salainen lisäpöytäkirja" kaivettiin esiin vasta pakon edessä. Budjettikäytännön tavanomaisiin tapoihin kuuluu, että hallituspuolueiden eduskuntaryhmät sopivat yhdessä joistakin menonlisäyksistä. Merkittävistä muutoksista ei yleensä kuitenkaan ole ollut kysymys.

Yhtä lailla "puutaheinää" olivat Kalliomäen mielestä myös väitteet siitä, että budjettiesityksessä näkyisi ennen muuta valtiovarainministeriön virkamiesten kädenjälki. Vasemmistoliiton Esko-Juhani Tennilä ei kuitenkaan antanut periksi. Miljardin euron veroale ja työmarkkinatuen ehtojen kiristäminen osoittavat Tennilän mielestä, että valtiosihteeri Raimo Sailaksen työllisyystyöryhmän esityksiä viedään paloittain käytäntöön.

-Sailaksen sormi siellä sojottaa takana, arveli Tennilä.

Kalliomäki vastasi, että Sailaksen työryhmän ehdotukset olivat aivan toista luokkaa eikä hallitus ole halunnut ottaa sellaisia riskejä, joita niiden toteuttamiseen olisi liittynyt. Kalliomäki lisäsi, että Sailaksen työryhmän tavoite on kuitenkin oikea ja muistutti, että sama tavoite on myös työmarkkinaosapuolilla ja oli myös edellisellä hallituksella, missä Tennilänkin puolue oli mukana.

-Sailaksesta ollaan tekemässä aikamoista kummitusta, Kalliomäki lausui vasemmistoliittolaisten budjettipuheista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.