Kaleva: Valtava buumi Yhdysvalloissa – ruisleipä viedään käsistä

Sanomalehti Kalevan haastatteleman, New Yorkissa asuvan suomalaisleipurin mukaan amerikkalaiset ovat ihastuneet suomalaiseen ruisleipään.

Oululaislähtöinen ja sittemmin New Yorkiin muuttanut keittiömestari-leipuri Simo Kuusisto ryhtyi viisi vuotta sitten valmistamaan ja myymään ruisleipää amerikkalaisille veljensä avustuksella. Aluksi tuotanto oli pientä, ja ruisleipää myytiin ainoastaan yhdellä luomutorilla. Kanta-asiakkaiden joukossa oli runsaasti Yhdysvaltoihin muuttaneita, ruisleipää kaipaavia suomalaisia.

Sana oikeanlaisesta ruisleivästä kuitenkin levisi nopeaan tahtiin ja lopulta Kuusistot päättivät ryhtyä myymään leipää myös netissä Nordic Breads -yrityksensä kautta.

Kuusisto kertoo sanomalehti Kalevalle ruisleipätilauksia tulevan ympäri Yhdysvaltoja aina Havaijia ja Alaskaa myöten. Nettikaupan lisäksi Kuusistojen ruisleipää myydään nykyään myös ravintoloissa, kahviloissa ja jopa tunnetussa Whole Foods -luomukauppaketjussa.

Leipä viedään käsistä

Leivästä on tullut Yhdysvalloissa niin suosittua, että viikonloppuisin ne myydää kauppojen hyllyiltä loppuun. Kuusiston yritys etsiikin parhaillaan uusia tuotantotiloja, sillä 15 000 leivän viikkovauhti ei enää riitä. Juureen leivotut leivät valmistetaan käsin Kuusiston omalla reseptillä ja taikinan rukiit saadaan paikallisilta maanviljelijöiltä.

Amerikkalaiset ovat Kuusiston mukaan usein aluksi epäileviä ruisleivän suhteen ja monelle vaaleaan leipään tottuneelle tämä suomalainen herkku onkin erikoinen makuelämys.

– Vaalean leivän ihmiset saattavat aluksi sanoa, että ruisleipä on heille liian terveellisen näköistä. Ihmiset ovat kuitenki ihastuneet erikoiseen makuun ja tulevat hakemaan seuraavalla viikolla lisää leipää, Kuusisto kertoo Kalevalle.

Lähde: Kaleva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja