Mainos

Kalervo Palsan särmikkäät työt esillä Kiasmassa

Kiasman syksyn suurnäyttely esittelee kittiläläisen taidemaalarin Kalervo Palsan tuotantoa laajemmin kuin koskaan aiemmin. Vuonna 87 kuolleen Palsan aiheita olivat mm. kuolema ja seksuaalisuus eri ilmenemismuodoissaan.

Palsa oli omaperäinen ja myyttinen taiteilija, jonka elämää ja tuotantoa leimasivat lapsuuden kokemukset. Köyhässä kotimökissä majoitettiin maksusta kulkumiehiä ja nuori poika näki elämän raadollisen puolen.

- Hänen yksi teesinsä oli että hän on ikuinen kapinallinen eikä häntä pystytä koskaan kesyttämään, Palsan pitkäaikainen ystävä Maj-Lis Pitkänen kertoo.

Kuolema ja seksuaalisuus korostuivat tauluissa, jossa yhdistyvät surrealismi, ekspressionismi ja naivismi. Palsaa kiinnostivat ihmismielen kieroutumat ja taiteilija halusi rikkoa tabuja ja hätkähdyttää ihmisiä.

- Hän ei koskaan halunnut olla mikään helppo taiteilija ja heti hyväksytään ja tavallaan samalla myös mitöidään, vaan halusi tehdä rajuja töitä järkyttäkseen ja saakseen ihmiset ajattelemaan ja hän myös uskoi sen olevan myös taiteen tehtävä, amanuenssi Jari-Pekka Vanhala Kiasmasta sanailee.

Särmikkääseen taidemaalariin suhtauduttiin hyvin ristiriitaisesti, 70-luvulla taidekoulussakin osa opettajista halusi erottaa hänet, osa piti nerona.

Mutta taiteliija ei maalannut pelkkää synkyyttä, väkivaltaa ja kuolemaa, vaan toisesta puolesta kertovat maisemat ja muotokuvat ystävistä ja läheisistä. - Täällä on hyvin monipuolista ilmaisua ja tekniikkaa ja välillä tuntuu, että tässä ollaan järjestämässsä hyvin suurta ryhmänäyttelyä, on joskus vaikea muistaa, että tässä on kysymys yhden taiteilijan töistä, Vanhala kertoo.

Kiasmassa on esillä 300 teosta taiteilijan valtavasta 3 000 teoksen tuotannosta. Palsa kuoli vuonna 87 keukokuumeeseen 40 vuotiaana Getsenmaneksi ristimässään ateljeeparakissa Kittilässä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.